Consumatorul Etic este o persoană care ia decizii de cumpărare în funcție de impactul lor social, ecologic și moral. Acest tip de consumator este conștient de efectele pe care achizițiile sale le pot avea asupra mediului înconjurător.

Consumatorul Etic caută să susțină produse și servicii care respectă standarde ridicate de sustenabilitate, justiție socială și etică în afaceri. Prin alegerile sale de cumpărare și consum, Consumatorul Etic își exprimă preocuparea pentru bunăstarea globală și își asumă responsabilitatea de a contribui la un mod de viață mai echitabil și durabil.

Cori Cimpoca – Fondatoarea MKOR

MKOR CE2024: 38% dintre români sunt atenți la impactul pe care îl au asupra mediului prin obiceiurile de consum, într-un mod asumat și responsabil

Studiul MKOR cu privire la tendințele de consum a relevat faptul că 38% dintre români iau în considerare și impactul asupra mediului atunci când cumpără diferite produse și servicii.

Consumatorul Etic are o abordare integrată când decide ce produse și servicii să cumpere. Pe lângă grija față de mediu, acesta alege produsele, brandurile și retailerii care promovează valori precum echitatea, solidaritatea și respectul pentru ceilalți.

Un procentaj semnificativ de 56% se sunt mai degrabă indeciși, în timp ce 3% declară că nu sunt interesați de aspecte legate de sustenabilitate și etică privind consumul.

o-cu-coronita Recomandare MKOR 👇
Consumatorii indeciși pot fi atrași spre a deveni Consumatori Etici prin programe de încurajare a protecției mediului, pentru că:

 • 4 din 10 consumatori indeciși contribuie la protejarea mediului prin acțiuni zilnice;
 • În medie, consumatorul indecis practică 5 activități sustenabile, cu una mai puțin decât Consumatorul Etic.

Acces complet: Descarcă gratuit Raportul "Consumatorul Etic din România 2024" – și descoperă gratuit rezultatele studiului

Studiu-Consumator-Etic-România-2024-MKOR
Raport Cercetare Consumatorul Etic 2024

Care este portretul Consumatorului Etic din România în 2024?

Consumatorul Etic este mai degrabă femeie din mediul urban, face parte din Generația Millenials, are copii minori (Nester) și venituri medii sau mici și a absolvit studii superioare.

Aceste caracteristici sunt ușor de justificat în contextul comportamentului consumatorului etic. În general, femeile manifestă o sensibilitate crescută față de aspectele legate de mediu, etică și sănătate, iar această preocupare este întărită de rolul lor de mame și de responsabilitatea asociată îngrijirii copiilor minori (44% dintre respondenți se încadrează în această categorie).

demografice-consum-etic
Profil Demografic al Consumatorului Etic

Educația superioară a acestei tipologii de Consumator Etic îi oferă acces la informații detaliate cu privire la impactul consumerismului asupra mediului înconjurător, iar veniturile medii îi permit să facă achiziții orientate către produse și servicii care respectă standarde ridicate de etică, chiar dacă acestea nu sunt întotdeauna accesibile din punct de vedere financiar.

Chiar dacă mediul urban oferă un spectru mai larg de opțiuni în ceea ce privește produsele și serviciile disponibile, este surprinzător să aflăm că mai mulți Consumatori Etici se regăsesc în mediul rural. De altfel, această informație se leagă într-un mod interesant de faptul că unul dintre comportamentele specifice Consumatorului Etic este acela de a-și cultiva propriile plante (22%).

Ce acțiuni face Consumatorul Etic?

Consumatorul Etic este implicat și ia în mod consecvent decizii responsabile pe mai multe planuri ale vieții cotidiene: de la ce și cum mănâncă sau cumpără, la modul în care se deplasează sau își gestionează resursele.

Acesta:

 • achiziționează produse cu etichetă ecologică sau produse care corespund cel mai bine cu valorile lui (echitate, solidaritate);
 • are un comportament altruist și evită brandurile care folosesc indirect munca copiilor;
 • protejează mediul prin acțiuni zilnice (reciclează, evită risipa alimentară și folosirea mașinii personale).
actiuni-consum-etic
Acțiuni Consum Etic

Persoanele care se încadrează în tipologia consumatorului etic se orientează pe acțiuni de impact, dar care nu necesită o investiție considerabilă de bani sau de timp:

70% evită risipa de alimente. Consumatorul Etic este de 1.5x mai conștient decât cel non-etic de impactul obiceiurilor alimentare asupra mediului și caută să cumpere doar cât are nevoie. Unii dintre respondenți aleg să cumpere produse aproape de termenul de expirare.

64% reciclează. Colectarea separată a deșeurilor este parte din rutina zilnică pentru Consumatorii Etici. Aceștia aleg produse eficiente energetic din grija față de mediu și pentru că înțeleg că investiția inițială poate fi compensată de economiile de costuri pe termen lung.

49% merg pe jos sau cu bicicleta/ trotineta. Aproape jumătate dintre Consumatorii Etici aleg alternative la transportul auto, de 2x mai mulți față de cei mai puțin interesați de sustenabilitate.

39% recondiționează / repară obiecte. Repararea bunurilor este o practică răspândită mai ales în rândul bărbaților făcând parte din această categorie. Femeile pe de altă parte apelează mai mult la alternative second-hand. Serviciile de partajare a produselor prin închiriere sau împrumut rămân deocamdată o nișă pentru consumatori, indiferent de preocupările etice.

55% folosesc sacoșe textile. Refolosesc recipientele de plastic / sticlă în care sunt produsele cumpărate drept suporturi sau pahare. – Femeie, 21 ani

consum-etic-fashion
Consum Etic Fashion

45% cumpără mai puține haine. 1 din 2 Consumatori Etici evită consumul excesiv de fashion. Preferința pentru produsele naturale, deși mai puțin răspândită, este mult mai accentuată în cazul consumatorilor care face alegeri etice (25% dintre aceștia).

o-cu-coronita Recomandare MKOR 👇

Retailerii pot contribui și ei la încurajarea consumului sustenabil prin mici acțiuni precum:

 • Programe de loialitate care recompensează comportamentul sustenabil al clienților (ex: puncte pentru sacoșe reutilizabile).
 • Facilități pentru clienții care vin pe jos, cu bicicleta, transport în comun.
 • Târguri pentru produse recondiționate și second-hand.
 • Produse “verzi” sub brand propriu la prețuri accesibile.
 • Campanii de educare și informare: Rețete și sfaturi despre cum pot fi folosite resturile de mâncare; Inițiative de voluntariat și implicare comunitară; Evenimente, seminarii pe teme de sustenabilitate, ecologie.
 • Transparență și trasabilitate privind originea produselor.
incurajare-consum-sustenabil
Acțiuni pentru Încurajarea Sustenabilității

Vrei să afli mai multe despre Consumatorul Etic din România?

Acces complet: Descarcă gratuit Raportul "Consumatorul Etic din România 2024" – și descoperă gratuit rezultatele studiului

Ce produse sustenabile cumpără cel mai des Consumatorul Etic?

Cel mai adesea, Consumatorul Etic caută variante sustenabile pentru produse din următoarele categorii:

 • Alimente, prioritare mai ales pentru cei cu studii superioare
 • Cosmetice și îngrijire personală, de interes mai mare pentru femei
 • Cafea și băuturi, căutate mai degrabă de cei cu venituri medii
 • Casă și îngrijirea casei, prioritare pentru cei cu venituri mari
 • Articole fashion, alese mai ales de Gen Z (18-26 ani)
produse-consum-etic
Produse Sustenabile

Ce îl împiedică, totuși, pe Consumatorul Etic să utilizeze mai des produse sustenabile?

Cu siguranță, există numeroase bariere care stau în calea consumatorului etic atunci când încearcă să facă alegeri mai sustenabile. Printre acestea se numără:

Prețul mai mare al produselor: De multe ori, produsele sustenabile au un preț mai ridicat decât celelalte produse similare, făcându-le inaccesibile pentru anumite segmente de consumatori.

Lipsa încrederii în autenticitatea etichetelor eco: Consumatorii sunt adesea sceptici în ceea ce privește veridicitatea etichetelor care indică caracterul eco sau sustenabil al unui produs, ceea ce poate duce la ezitare în a cumpăra aceste produse.

Disponibilitatea redusă a alternativelor eco în magazine: Unele magazine nu oferă o gamă largă de produse sustenabile, ceea ce face dificilă achiziționarea lor pentru consumatorii care doresc să adopte un stil de viață mai eco-friendly.

Reticența față de declarațiile de sustenabilitate ale companiilor: Mulți consumatori sunt sceptici în privința declarațiilor de sustenabilitate făcute de companii.

Obișnuința de a cumpăra anumite branduri: Consumatorii pot fi loiali unor branduri specifice, chiar și în detrimentul produselor sustenabile oferite de alte companii.

Lipsa informațiilor despre impactul și originea produselor: Adesea, consumatorii nu au acces la informații detaliate despre impactul asupra mediului și despre originea materiilor prime folosite în producția produselor, ceea ce îi împiedică să facă alegeri informate.

Lipsa timpului pentru a căuta alternative sustenabile: Consumatorii nu au întotdeauna timpul necesar pentru a căuta alternative sustenabile sau pentru a investiga în detaliu produsele pe care le achiziționează.

Aceste bariere reprezintă provocări semnificative pentru consumatorii care doresc să adopte un stil de viață mai sustenabil și necesită abordări inovatoare din partea producătorilor, comercianților și a altor părți interesate pentru a fi depășite.

piedici-consum-etic
Piedici Consum Etic

Ce-i motivează pe Consumatorii Etici să fie atenți la produsele și serviciile pe care le achiziționează?

41% dintre respondenți sunt interesați de beneficiile pentru sănătate și starea de bine atunci când achiziționează produse și servicii.

39% sunt atenți la aspecte legate de sustenabilitate și responsabilitate față de mediu.

Cei cu studii superioare și venituri mari se orientează spre încurajarea producătorilor locali, iar reciclarea este susținută de 22% dintre respondenți, fiind importantă în special pentru cei cu venituri mari.

Informații despre cercetare

 • Mărimea eșantionului: N=1000
 • Caracteristicile eșantionului: reprezentativ la nivel național după gen, vârstă și distribuție geografică
 • Target: populația generală a României cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani
 • Metodă de cercetare: sondaj de opinie (CAWI)
 • Instrument: chestionar
 • Abordare: online, prin Panelul de consumatori MKOR
 • Perioadă: noiembrie 2023

MKOR este o agenție inovativă de cercetare de piață. Facem parte din ecosistemul de business românesc deja de 11 ani. Misiunea noastră este să ajutăm antreprenorii cu viziune să își atingă potențialul de creștere prin intermediul datelor. Credem cu tărie că informațiile colectate direct din piață despre consumatori și percepția lor asupra brandului oferă o imagine mai clară asupra potențialului, dar și a provocărilor companiei în care lucrezi. Agilitatea și empatia în business sunt superputerile noastre.

Prin intermediul echipei noastre combinăm experiența practică în afaceri, know-how-ul la nivel MBA și expertiza în cercetarea de piață pentru a înțelege mai bine nevoile de analiză și cercetare ale clienților noștri. MKOR oferă informații acționabile.

Urmărește-ne pe rețelele de socializare (LinkedIn și Facebook) ca să rămâi în contact cu noi și să afli noutăți de business care se bazează pe cifre.

Împreună putem realiza propriul tău studiu în funcție de nevoile specifice ale companiei tale. Prin obiective bine stabilite putem analiza:

Te interesează? Contactează-ne și programează o întâlnire cu noi.

În secțiunea Servicii poți citi mai mult despre tipurile de studii pe care le realizăm. De asemenea, aruncă un ochi peste portofoliul nostru ca să vezi cu ce clienți am mai lucrat.

Apariții în Presă ale studiului

Acces complet: Descarcă gratuit Raportul "Consumatorul Etic din România 2024" – și descoperă gratuit rezultatele studiului

Rămâi la curent cu ultimele trenduri din piață

Noi, la MKOR, oferim date în timp real și consumer intelligence pentru ca antreprenorii și persoanele de decizie din companii să înțeleagă trendurile din piață chiar în timp ce au loc.

Te invităm să te abonezi la newsletterul nostru pentru a fi printre primii care află atunci când publicăm date cheie din piață.