3 din 4 români au în plan să meargă în vacanță în următoarele trei luni

Vacanțele joacă un rol esențial în viața fiecăruia dintre noi, oferindu-ne oportunitatea de a ne deconecta de la rutina zilnică și de a ne reîncărca bateriile. Trăim într-o lume din ce în ce mai agitată, unde stresul și presiunile cotidiene pot avea un impact semnificativ asupra sănătății fizice și mentale. Astfel, o pauză binemeritată devine nu doar un lux, ci o necesitate.

Perioadele de vacanță ne permit să ne relaxăm, să explorăm noi destinații și să ne conectăm cu cei dragi, contribuind, astfel, la echilibrul nostru emoțional și la bunăstarea generală. Fie că alegem să petrecem timp într-o destinație exotică, pe litoralul însorit sau în mijlocul naturii, vacanțele ne oferă șansa de a ne revigora și de a reveni la activitățile zilnice cu o perspectivă proaspătă și o energie în forță. Această capacitate de a ne reîncărca fizic și mental este foarte importantă pentru menținerea productivității și a stării de bine pe termen lung.

Descarcă gratuit Studiul MKOR „Piața de turism - Vacanța de Vară 2024” și descoperă rezultatele studiului

studiu-mkor-vacanta-vara

Principalele cifre ale studiului MKOR

  • Vacanțele sunt o prioritate pentru 34% dintre români, care merg în vacanță de cel puțin 3-4 ori pe an.
  • Vara aceasta, 3 din 4 români au în plan să meargă în vacanță, mai ales în iulie (33%) și august (38%).
  • Românii sunt mai degrabă conservatori când își aleg destinația de vacanță, 61% revizitează destinații familiare. Gen Z și Gen X tind să fie mai exploratori și să aleagă noi locuri de vizitat mai mult decât media.
  • Destinațiile locale și cele internaționale sunt la fel de căutate: în plan local cea mai populară destinație este litoralul (44%), iar din afara țării, Grecia (31%).
  • Atracțiile turistice reprezintă cel mai important criteriu în alegerea destinației (24%), urmat de preț care cântărește mai puțin în decizie, comparativ cu 2017.
  • 4 din 10 români alocă pentru vacanța de vară din 2024 un buget mai mare cu 40%, în medie, față de anul anterior.

Studiu Turism vacanta de vara 2024

Obiceiul de a merge în vacanță

Potrivit studiului MKOR, o treime dintre români merg destul de frecvent în vacanță, de cel puțin 3-4 ori pe an, ceea ce arată o tendință de a prioritiza relaxarea și explorarea în viața cotidiană.

În plus, 6 din 10 români se bucură de vacanță de 1-2 ori pe an, mai ales vara și iarna. Cu toate acestea, 2 din 10 români menționează că ultima vacanță a fost acum mai bine de 12 luni.

Lipsa resurselor financiare reprezintă principalul motiv pentru care 1 din 2 români nu a călătorit de mai bine de un an. Economisirea pentru achiziții mari, precum casa sau mașina este al doilea cel mai invocat aspect (30%).

Studiu vacanta vara 2024

Planuri pentru vacanța de vară 2024

Interesul pentru vacanța de vară este similar cu cel din 2017: 77% dintre respondenți vor merge vara aceasta în vacanță. Doar 4% vor rămâne acasă anul acesta, în timp ce 18% sunt încă indeciși.

Doi din 10 respondenți și-au început concediul încă din luna mai. Vârful de sezon, când cei mai mulți vor pleca în vacanță, va fi în lunile iulie (33%) și august (38%). Lunile de extrasezon sunt preferate de 1 din 10 turiști, care vor să beneficieze de reducerile din această perioadă.

În plus, părinții își planifică vacanțele în funcție de vacanțele școlare ale copiilor și optează mai mult pentru începutul sau finalul verii.

Vacanțele de maxim o săptămână (4-7 zile) sunt preferate de 60% dintre respondenți. Circuitele devin tot mai populare față de 2017, atrăgând aproximativ 3 din 10 respondenți care plănuiesc să petreacă una sau două săptămâni explorând diverse destinații. Doar 8% dintre români aleg city-break-urile, optând pentru escapade scurte de 1-3 zile.

Majoritatea românilor călătoresc în grupuri mici: 45% vor pleca în vacanță cu o altă persoană, iar 21% aleg să călătorească în grupuri de trei persoane, cel mai probabil părinții și copilul.

Descarcă gratuit Studiul MKOR „Piața de turism - Vacanța de Vară 2024” și descoperă rezultatele studiului

Destinații preferate și criterii pentru alegerea acestora

Românii sunt conservatori în alegerea destinațiilor de vacanță: 6 din 10 respondenți aleg să revină în locații pe care le-au mai vizitat, cu o medie de 3 vizite în aceeași destinație. Generațiile Z și X se remarcă printr-o tendință mai pronunțată de a explora noi destinații.

Decizia privind destinația următoarei vacanțe este una personală pentru cei mai mulți dintre respondenți (45%). Aproape un sfert fac această alegere împreună cu partenerul de viață (24%) sau familia (22%).

Turiștii români sunt deschiși atât către explorarea destinațiilor locale (60%), cât și către cele internaționale (59%). Dintre destinațiile internaționale, Grecia este cea mai populară (31%), urmată de Bulgaria (16%), Italia (14%) și Turcia (13%).

Aproape jumătate (44%) dintre cei care își petrec vacanța în țară aleg litoralul, având Constanța și Mamaia ca destinații de top. Turismul urban este o opțiune pentru 1 din 5 respondenți, iar zonele cu specific tradițional, precum Bucovina și Moldova, sunt căutate de 14% dintre români. Muntele atrage mai puțini turiști, doar 10%.

Criteriile în funcție de care turiștii stabilesc unde își vor petrece vacanța reflectă dorința de a combina relaxarea cu explorarea culturală și naturală, menținând în același timp un buget rezonabil.

Explorarea obiectivelor turistice este cel mai important criteriu în alegerea destinației de vacanță pentru 1 din 4 patru respondenți. Topul este completat de preț (18%), peisaj și aerul curat (15%) și destinația prietenoasă pentru copii (10%).

Spre deosebire de datele din 2017, deși aspectele financiare rămân relevante, acestea nu mai cântăresc la fel de mult în alegerea locației.

Studiu vacanta vara 2024-buget

Bugetele românilor pentru vacanța de vară 2024

Bugetul mediu alocat pentru vacanța de vară din acest an este de aproximativ 1.000 de euro, similar cu cel din vara lui 2017. Totuși, 4 din 10 respondenți estimează că vor cheltui peste această sumă pentru concediul planificat. Persoanele cu vârste cuprinse între 28-43 ani, bărbații și locuitorii din zonele centrale și vestice ale țării tind să aloce bugete mai mari pentru vacanță.

Ponderea celor care au alocat un buget mai mare pentru vacanța de vară din 2024, comparativ cu anul trecut, a crescut față de 2017. Astfel, 43% dintre respondenți (față de 32% în 2017) estimează o creștere a bugetului față de anul trecut, cu o medie a creșterii de 40%.

Studiu vacanta vara 2024-buget (2)

Informații despre studiul Vacanța de vară 2024

  • Mărimea eșantionului: 530
  • Caracteristicile eșantionului: reprezentativ la nivel național după gen, vârstă și distribuție geografică
  • Target: populația generală a României cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani
  • Metodă de cercetare: sondaj de opinie (CAWI)
  • Instrument: chestionar
  • Abordare: online, prin Panelul MKOR
  • Perioada: iunie 2024

Accesează studiul complet pentru a vedea toate descoperirile 👇

Descarcă gratuit Studiul MKOR „Piața de turism - Vacanța de Vară 2024” și descoperă rezultatele studiului