Pe 19 iunie 2018, MKOR Consulting a fost la Prague European Summit pentru a discuta alături de specialiști din domeniu despre impactul pe care robotizarea, digitalizarea și automatizarea le au asupra pieței muncii.

Astfel, Corina Cimpoca – fondatoarea MKOR Consulting – a făcut parte din panelul Automation, Robotization, and Transformation of the Labour Market: Impacts for Central Europe. 

Corina-Cimpoca-Prague-Summit

Discuția dintre reprezentanți ai think-tankurilor europene, ai mediului academic și ai mediului de business au încercat să răspundă unei serii de întrebări privind viitorul pieței muncii în contextul industriei 4.0.

Cât de afectată va fi aceasta de noile tehnologii? Ce industrii vor suferi modificări? Cum putem răspunde acestor schimbări?

Contribuția MKOR Consulting la dezbatere a constat în date și insighturi din businessul românesc menite să ancoreze discuția în realitatea mediului de business.

Ce este Industria 4.0?

Industia sau Industrializarea 4.0 este transformarea informatizată a producției și a altor industrii. Informatizarea constă în conectarea mașinilor robotizate la internet, sistematizarea serviciilor și folosirea informațiilor în cantități uriașe pentru a eficientiza munca.

Industria 4.0 presupune digitalizarea, automatizarea și/sau robotizarea proceselor de lucru, având la bază noi tehnologii precum Inteligența Artificială (AI), algoritmi, Internet of Things (IoT), Big Data, etc.

Originea Industriei 4.0

Termenul de Industria 4.0 a fost adoptat în 2011 de un grup de inițiativă format din reprezentanți din diferite industrii (business, politică și învățământ) cu scopul de a îmbunătăți competitivitatea în industria producătoare.

Ideea a fost adoptată de guvernul federal german în Strategia High-Tech pentru 2020.

Istoricul Industriei 4.0

  • Prima Revoluție Industrială a avut loc în Marea Britanie în secolul al XVIII-lea când producția era susținută de motoare pe abur.
  • A doua Revoluție Industrială (1870 – 1914) a fost definită de inventarea telegrafului și a căilor ferate, care au dus la o mai bună conectare. Electrificarea fabricilor a contribuit la producția de masă.
  • A treia Revoluție Industrială (1950 – 1970) a venit odată cu schimbarea sistemelor analoage în sisteme digitale. Mai este cunoscută și ca Era Informației în care s-au dezvoltat computerele și comunicațiile tehnologice.

În cea de a patra Revoluție Industrială, fabricile vor deveni autonome și se vor automonitoriza, mașinăriile vor comunica între ele și cu oamenii și vor avea capacitatea de a lua decizii.

Într-un astfel de scenariu ce se va întâmpla cu angajații? Va fi Europa afectată? Este România pregătită să răspundă noilor tehnologii? La aceste întrebări au încercat specialiștii MKOR să răspundă printr-un studiu.

Cum va impacta automatizarea angajații?

Conform unui studiu recent realizat de MKOR, în care au fost chestionați peste 150 de lideri de afaceri din România, dintr-o gamă largă de industrii, impactul așteptat este unul pozitiv (90% dintre respondenți).

Liderii de business din România susțin că impactul digitalizării, automatizării și robotizării va fi vizibil în ceea ce privește îmbunătățirea productivității și a eficienței, termeni de livrare mai scurți, mai puține erori umane, sarcini rezolvate mai ușor.

Bineînțeles, reducerea costurilor este un impact resimțit prin reducerea cheltuielilor din departamentul de resurse umane.

Automatizarea este o oportunitate, consideră liderii de business

În plus, liderii văd automatizarea unor sarcini ca o oportunitate pentru ei și angajații lor de a dezvolta noi abilități și a se concentra pe sarcini mai strategice, cum ar fi inovarea sau dezvoltarea afacerilor.

În ceea ce privește impactul asupra locurilor de muncă, unii lideri consideră că acestea se vor reduce, dar totodată acest lucru reprezintă o oportunitate pentru acei angajați, afectați în mod direct de automatizare, de a-și dezvolta noi competențe, de a reduce din sarcinile repetitive, de a ridica standardele rezultatelor finale și de a reduce efortul uman și costurile.

În marea lor parte, procesele automatizate preiau din sarcinile intelectuale de bază (de exemplu, introduerea de date) și procesele tehnologice (de exemplu, programarea). Astfel, angajații eliberați de aceste sarcini au oportunitatea de a-și dezvolta noi abilități pentru a se  concentra pe munca care solicită intelectul mai intens.

Internet of Things (IoT), mașinile robotizate și Inteligența Artificială (AI) sunt cele mai des întâlnite soluții pentru robotizarea și automatizarea proceselor de lucru din companiile românești.

Mai mult, 85% dintre lideri consideră că automatizarea proceselor de lucri în companiile lor, va oferi noi avantaje competitive.

Cum putem restructura economia pentru a face față noilor provocări?

Pentru a face față noilor provocări aduse de digitalizarea proceselor de lucru, importantă este educația digitală și modul în care societatea reușește să ofere un mediu proprice dezvoltării competențelor digitale.

Sistemul educațional formal

Conform International Computer and Information Literacy Study (ICILS), care evaluează nivelul competențelor digitale ale școlarilor de clasa a VIII-a din 21 de sisteme educaționale de pe mapamond, 17% dintre aceștia nici măcar nu ajung la nivelul de bază al scalei de evaluare, în timp ce numai 2% obțin scorul maxim.

Mai mult, 25% dintre elevii a 7 din 9 țări UE nu au competențe digitale. În acest context, important este să recunoaștem aceste probleme și să le căutăm rezolvarea.

Cum ne putem asigura că accesul la internet este egal pentru copiii noștri și că nimeni nu va fi lasat în urmă?

Formarea continuă

Este necesar ca adulții să își însușească noi competențe și abilități pentru a rămâne competitivi pe piața muncii? Sunt companiile dispuse să le ofere programe de training în acest sens?

Respondenții studiului nostru deja au identificat impactul pe care automatizarea o va avea asupra companiilor lor: 95% au început deja redistribuirea sarcinilor de lucru, 82% au început programe de învățare continuă pentru toți angajații și recalificarea angajaților afectați (70%).

Adaptarea la schimbare

Multe dintre joburi nu vor fi înlocuite de roboți, ci vor suferi schimbări. Adaptarea la schimbare este soluția care poate aduce valoare adăugată, în contextul locurilor de muncă amenințate de schimbare.

Soluția se află în mâinile tuturor actorilor, publici și privați, care cu o atitudine proactivă să găsească soluții pentru a profita de oportunitățile tehnologiei, decât să le privească drept amenințări.

Ce sectoare industriale vor avea de câștigat?

Conform rezultatelor preliminare ale studiului dezvoltat de MKOR, majoritatea companiilor au început automatizarea și robotizarea proceselor de lucru.

Aceste companii provin din IT & C, servicii financiare, management & consultanță și energie. De asemenea, este de așteptat ca producția, construcțiile și agricultura să fie impactate.

Mai mult de jumătate din companiile intervievate au început procesul de automatizare, cel mai frecevnt în departamentul IT (71%), Operațiuni și Producție (67%) și în departamentul Financiar (62%).

Fii la curent cu inițiativele MKOR

Dezvoltăm în mod constant cercetări pe cont propriu, pe teme provocatoare și suntem mereu la curent cu noutățile. Dacă dorești să ții pasul cu schimbările din business, abonează-te la newsletter!

Vei primi articole de specialitate, white-papers și vei avea un cuvânt de spus pe temele cele mai arzătoare.