Leon, fiul lui Cori și al lui Alex, a apărut în primul său podcast la numai 7 ani, alături de Cosmin Răileanu, un prieten drag nouă și fondatorul Vindem-Ieftin.ro și al comunității Tribul Antreprenorilor. Prin întrebările sale, Cosmin l-a ajutat pe Leon să împărtășească aspecte din perspectiva sa asupra vieții. Mai jos, am extras câteva lecții de viață și de business extrase din înțelepciunea micului invitat, de numai 7 ani.

Pentru că a fost o experiență antreprenorială și de familie, am vrut să împărtășesc cum a fost în bootcamp și lecțiile învățate acolo.

O comunitate pentru antreprenori și pentru copiii lor

În urmă cu câteva luni am participat alături de Alex și de Leon, fiul nostru, la Bootcampul Antreprenorial pentru Copii și Părinți, organizat de Tribul Antreprenorilor, de Cosmin Răileanu și echipa sa.

Tribul Antreprenorilor este mai mult decât un bootcamp sau un podcast, este o comunitate pentru antreprenori, dar și pentru copiii lor. Încă de când am luat contact cu viziunea lui Cosmin, am decis că îmi doresc această experiență pentru noi și copiii noștri: aceea de a fi în contact cu oameni ca noi, care trec prin provocări și satisfacții asemănătoare.

După ce am participat la ambele ediții de până acum ale bootcampului Tribul Antreprenorilor, Cosmin l-a invitat pe Leon la podcastul cu același nume. Au avut parte de o discuție autentică, presărată cu momente de înțelepciune ale Cimpolinului.

tribul-antreprenorilor-psoter

Podcastul și lecțiile sale

Am selectat 3 idei pe care le-a spus Leon în podcast și care mi-au plăcut.

Să nu te dai bătut niciodată: „Am învățat de la părinții mei că nu trebuie să te dai bătut, să ai încredere în tine, să fii curajos și să-ți înfrunți fricile, să nu renunți deloc.”

Cea mai mare realizare (aha! moment): „Cea mai mare realizare a mea e că nu trebuie să mă dau bătut niciodată”

Ce este succesul: „Succesul […] înseamnă că ai trecut peste ceva greu”

Te invit să asculți primul podcast al lui Leon aici >

E plin de momente amuzante, dar și de răspunsuri inedite, presărate cu un strop de înțelepciune. Sper să vă placă și vouă 🙂

Experiența bootcampului și lecțiile de viață

Pe lângă sesiunile informative și discuțiile de grup, bootcampul ne-a oferit ocazia să ne conectăm cu natura. Am avut oportunitatea de a urca pe munte și de a trăi experiențe noi, de a fi plouați și ninși când la baza muntelui erau 25 de grade și de a ne învinge oboseala și lipsa de motivație.

În timpul primei drumeții, Leon a avut un moment de epuizare și s-a așezat pe o piatră. Întâmplător sau nu, Cosmin tocmai trecea pe acolo și i-a întins o mână, încurajându-l să continue. Cuvintele și gesturile lui Cosmin i-au oferit lui Leon nu una, ci trei lecții prețioase de viață:

  1. Continuă să mergi – Dacă te oprești, este dificil să reîncepi. Chiar și atunci când înaintezi cu pași mici, avansezi totuși.
  2. Puterea comunității – Dacă vrei să ajungi departe, este esențial să fii însoțit. Fiecare dintre noi are momente de slăbiciune, iar atunci avem nevoie de cineva care să ne susțină.
  3. Perseverența învinge – Indiferent de obstacolele pe care le întâlnești, cu determinare și efort, vei reuși.

Leon MKOR Bootcamp Tribul Antreprenorilor 2

Spirit antreprenorial pentru copii

Cosmin și echipa sa au creat un mediu minunat în care părinții pot să se conecteze cu copiii lor, să observe rezultatele muncii lor, dar și personalitatea și înclinațiile naturale ale acestora în diferite contexte noi.

Programul celor 3 zile de bootcamp a cuprins diverse activități, drumeții, jocuri și provocări în care am explorat beneficiile sportului pentru viața de antreprenor, am avut discuții deschise și momente educaționale. Pe lângă asta, ne-am distrat bine, iar copiii au avut provocări menite să le insufle spiritul antreprenorial.

Au parte de traininguri de public speaking și negociere, pe care apoi le puneau în practică, vorbind în fața publicului format din părinți (antreprenori) și copii, în sesiuni de prezentare, interviuri spontane sau prezentarea și negocierea cu “investitorii”. Sesiunile au fost susținute de Andrei Dicher, un trainer tare fain, cu care copiilor le place foarte mult să petreacă timp. Iar noi, părinții, am putut să dezbatem probleme de business, știind că ne-am lăsat copiii pe mâini bune. 🙂

Leon-MKOR-Bootcamp-Tribul-Antreprenorilor-2

Am fost mândră să văd cum, în ambele ocazii ale bootcampului, Leon a devenit centrul atenției, într-un mod absolut pozitiv. Într-o mare de visuri tipice pentru vârsta sa, Leon a ales o cale diferită, mai “de suflet”.

El a declarat că își dorește să fie „fericit în sânul familiei“, subliniind importanța sănătății și a petrecerii timpului de calitate împreună. Însă aceasta nu a fost singura sa declarație care ne-a lăsat pe toți cu gura căscată.

Pe când ceilalți copii le ofereau părinților sfaturi pentru a mai relaxa temele și pedepsele, Leon ne-a surprins pe toți cu sfatul său: să reușim în afaceri, astfel încât să avem mai mult timp pentru familie. 

Recunosc, viața de antreprenor ne permite mult prea puțin timp alături de copii. Deci mai avem de lucru, pentru a declara că ne merge bine în afaceri 🙂

Bootcamp Tribul Antreprenorilor #3

Abia aștept să mergem din nou în toamnă la ediția a-3-a Bootcampului Antreprenorial pentru Părinți și Copii Tribul Antreprenorilor. Leon ne întreabă aproape zilnic când mai mergem.

Se va organiza în luna octombrie, așa că dacă ești antreprenor și ai copii măcar de vârsta lui Leon, îți recomand cu drag să urmărești comunicările lor și să vii măcar o dată în bootcamp.

Vei întâlni oameni faini, iar copiii tăi vor putea socializa cu alți copii care împart bucuriile și provocările vieții de copil de antreprenor.

Îi mulțumesc lui Cosmin pentru oportunitate, suntem tare mândri că prima apariție a Leon a fost alături de un om drag, la podcastul Tribul Antreprenorilor.

Ne vedem la următoarea ediție. 🙂

MKOR-Bootcamp-Tribul-Antreprenorilor