Dacă în articolul trecut am prezentat oportunități de finanțare pentru IMM-urile mai experimentate, în acest articol ne vom adresa antreprenorilor cu idei de afaceri ce necesită finanțare.

Continuăm seria veștilor bune cu Start-Up Nation, program de finanțare nerambursabilă ce se va lansa săptămâna aceasta, pe 15 iunie. Antreprenorii aflați la început de drum pot găsi în acest program un real sprijin.

În cele ce urmează, vom discuta despre necesitatea și obiectivele programului, cât și despre eligibilitate, termene limită și sumele oferite.

Ce este Start-Up Nation?

Start-Up Nation este un program de finanțare de la bugetul de stat menit să sprijine IMM-urile nou înființate.

Programul oferă 200.000 lei (suma maximă care poate fi acordată) celor care au o idee și vor să pornească o afacere.

Marele avantaj al acestui program este că finanțarea nerambursabilă acoperă 100% din valoarea cheltuielilor eligibile. Spre deosebire de alte scheme de finanțare, antreprenorul nu trebuie să acopere nicio parte a cheltuielilor.

Guvernul își propune ca prin intermediul acestui program să fie înființate 10.000 de firme noi și 15.000 – 20.000 de locuri de muncă.
Start-Up Nation 2017 are ca obiectiv creșterea numărului de business-uri și revigorarea mediului economic, creșterea numărului de angajați și reducerea numărului de șomeri.

În cadrul unui eveniment, secretarul de stat din cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ilan Laufer a răspuns întrebărilor celor direct interesați și a susținut o prezentare a programului:

 

Cine poate aplica?

Există două condiții esențiale care trebuie îndeplinite pentru a putea accesa banii de la buget: să fie asigurat un loc de muncă (un post, mai exact, angajatul poate fi schimbat) pentru 24 de luni și firma aplicantă să fi fost înființată după 30 ianuarie 2017.

Pentru a beneficia de programul de finanțare nerambursabilă, aplicanții trebuie să îndeplinească o serie de criterii:

  • Firmele să fie de tip SRL-D sau SRL;
  • Afacerile să creeze minim 1 loc de muncă și îl mențină pe o perioadă de cel puțin 2 ani după implementarea proiectului;
  • Startup-urile să aibă codul CAEN autorizat la ONRC în momentul depunerii primei cereri de tragere;
  • Afacerile să fie înființate după data intrării în vigoare a OUG 10/30.01.2017;
  • Business-urile să nu aibă datorii la bugetul general consolidat şi la bugetele locale.

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a conceput chiar și un plan de afaceri pentru cei care doresc să se înscrie în program.

Planul propus poate fi consultat în Anexa 1 a Schemei de Ajutor de Minimis Start-Up Nation.

Codurile CAEN eligibile în cadrul programului Start-Up Nation

Fondurile pot fi accesate de către firme care activează în domenii precum IT, producție (industria prelucrătoare), industrii creative, servicii, comerț, dar nu numai.

Lista CAEN-urilor eligibile publicată de minister este generoasă și sunt șanse mari ca ideea ta de afacere să se regăsească acolo. Aici poți consulta cele 19 pagini ale listei care se regăsește în Anexa 13.

idei-afacere

Când se poate aplica?

Potrivit anunțului Ministerului, începând cu data de 15 iunie 2017, ora 10.00, va deveni activă pe site-ul aippimm.ro, aplicația de înscriere în cadrul schemei de ajutor de minimis Start-Up Nation.

În vederea înscrierii în cadrul Programului, operatorii economici vor completa şi transmite on-line planul de afaceri începând cu 15.06.2017 ora 10.00, timp de 30 zile calendaristice de la demararea înscrierii în program, până la ora 20.00 a ultimei zile de înscriere, respectiv 14.07.2017, cu posibilitatea de prelungire a termenului până la epuizarea bugetului.

Ești gata să îți pornești propria afacere?

Decizia de a implementa o idee de afacere stârnește emoții oricărui antreprenor entuziast. Pentru a reduce din emoțiile privind posibilitatea de a eșua, îți recomandăm să testezi ideea și să pornești la drum cu un plan de afaceri.

Astfel, te asiguri că ai minimizat riscurile și că ai sesizat toate oportunitățile de pe piață.

Expertiză în Start-Up

Start-Up-urile nu ne sunt străine, doavdă fiind portofoliul clienților noștri care și-au lansat business-urile alături de noi.

La MKOR, am trecut prin acest proces complex de câteva ori – destule încât să credem că putem face acest lucru atât de bine încât să te ajutăm să îți creionezi strategia de marketing și afaceri, precum și modalităție prin care îl vei face un proiect de succes.

Dacă îți dorești să pornești la drum cu un pas înainte sau dacă ai întrebări legate de cum poți exploata mai eficient oportunitățile unui start-up, lasă-ne un mesaj, iar specialiștii noștri cu experiență îți vor răspunde de îndată.