Cum arată întoarcerea la școală în timpul COVID-19 pentru elevi, studenți și părinți în anul școlar 2021-2022? Învățământul din România și din afara granițelor s-a adaptat provocărilor anului anterior, iar scăderea numărului de infectări cu noul coronavirus a repus pe harta mondială opțiunea întoarcerii fizice în sălile de curs.
Însă anul școlar 2021-2022 aduce propriile provocări.
Varianta Delta (care devine dominantă la nivel global) se răspândește mai rapid, mai ales în rândul populației nevaccinate, provocând forme mai severe ale bolii. În cazul copiilor și adolescenților ratele de vaccinare rămân scăzute, comparativ cu populația adultă, astfel că protejarea acestor două categorii poate fi principala provocare pentru acest an școlar.
Ca exemplu, în S.U.A. 22% dintre cazurile de COVID-19 raportate în a treia săptămână din August 2021 au fost înregistrate la copii, o creștere de la procentul de 14% măsurat de la începutul pandemiei.
O altă provocare a școlii în timpul coronavirusului este gestionarea eficientă a lipsurilor educaționale apărute în urma școlii online în țara noastră. În plus, există riscul ca rata abandonului școlar să crească semnificativ, conform raportului World Vision România.
Cum se pregătesc țările europene pentru începerea școlii în contextul variantei Delta a COVID-19?
După câteva luni de relaxare a restricțiilor împotriva COVID-19 în toată lumea, țările europene încep să regândească opțiunile disponibile pentru reducerea răspândirii virusului.
Acest lucru vine în contextul unei noi creșteri a numărului de infectări. Situația este cu atât mai problematică cu cât varianta Delta a virusului este mai răspândită în rândul copiilor și adolescenților (populație cu rate mici de vaccinare), iar anul școlar 2021-2022 a început deja în unele țări.
Varianta învățământului online este de asemenea pusă sub semnul întrebării, fiind asociată cu întârzieri în învățare și creșterea inegalității în rândul copiilor vulnerabili. În plus, lipsa interacțiunii față în față și a socializării au afectat și sănătatea mentală și emoțională a copiilor.
Astfel, instituțiile de învățământ europene colaborează cu guvernele pentru a găsi soluții care să protejeze copiii atât de infectarea cu COVID-19, cât și de efectele nedorite ale învățământului online.
Regulile de începere a școlii în timpul COVID-19 în statele europene
În Germania, copiii sunt așteptați la ore față în față, însă cu respectarea unor condiții precum:
- testarea periodică cu teste antigen
- purtarea măștilor de protecție în interior
- aerisirea continuă a sălilor de clasă
În Marea Britanie, școlarii sunt încurajați să se testeze periodic pentru depistarea coronavirusului, să păstreze distanțarea fizică și să poarte măști de protecție. De asemenea, se fac eforturi pentru introducerea sistemelor de purificare a aerului ca măsură de protecție în lunile friguroase.
Franța impune măsuri în conformitate cu nivelul de infectare a populației cu COVID-19 din regiunea în care se află unitatea de învățământ. Printre aceste măsuri se numără:
- purtarea măștii de protecție în interior și distanțarea socială
- reducerea capacității cu până la 50% în cazul unităților de învățământ aflate în scenariul roșu
Una dintre cele mai afectate țări în primul val al pandemiei COVID-19, Italia condiționează participarea la orele de curs a elevilor și profesorilor de obținerea certificatului verde. Personalul nevaccinat poate intra în instituțiile de învățământ, însă este obligat să facă teste anti-covid la fiecare 2 zile, pe cheltuială proprie.
Cum se pregătește România pentru începerea școlii în contextul variantei Delta a COVID-19?
În urma consultării dintre Ministerul Educației și Ministerul Sănătății s-a stabilit ca în România școlile să rămână deschise învățământului în format fizic până la o incidență de 6 la mie în regiunea în care se află unitatea de învățământ.
În cazul depășirii acestui prag, doar creșele, grădinițele și unitățile de învățământ special vor mai funcționa în regim fizic, restul unităților trecând în sistemul online.
De asemenea, măsurile care se impun sunt:
- purtarea corectă a măștii de protecție în interior
- aerisirea tuturor spațiilor închise.
Este precizat și faptul că dispozitivele neconforme, precum măștile de protecție din plastic, sunt interzise.
Îngrijorările părinților din România privind școala în timpul COVID-19
Noi, la MKOR, am atras atenția încă de la începutul pandemiei COVID-19 asupra îngrijorărilor pe care le au părinții legate de școală în acest context.
Astfel că am realizat Back to School Post-COVID pentru a afla exact care sunt aceste îngrijorări. Studiul a fost realizat în rândul părinților copiilor din învățământul preuniversitar în perioada iulie-august 2020.
Principalele motive de îngrijorare ale părinților în 2020 au fost legate de:
- afectarea copiilor din cauza lipsei socializării
- timpul prelungit petrecut în fața calculatorului
- calitatea slabă a învățării
Însă, pentru că acum școlile vor reveni la sistemul de învățământ în format fizic, la lista de îngrijorări a părinților se adaugă și sănătatea celor mici.
Pentru a adresa aceste aspecte, Ministerul Educației va derula acțiuni de informare în ceea ce privește măsurile de prevenție a îmbolnăvirilor, precum și beneficiile vaccinării acolo unde acest lucru este posibil.
De asemenea, părinții vor primi un formular pentru a-și declara intenția de vaccinare a copiilor, iar în cazul în care o unitate de învățământ primește 50-60 de răspunsuri pozitive, vor putea fi organizate echipe mobile de vaccinare care să răspundă acestei nevoi.
Școala în timpul COVID-19: recomandările organizațiilor internaționale pentru anul școlar 2021-2022
În contextul redeschiderii școlilor, UNICEF a răspuns celor mai comune întrebări legate de acest aspect într-un articol dedicat.
Organizația le oferă recomandări părinților în legătură cu cele mai eficiente metode de protejare a sănătății celor mici:
- Discută cu copilul despre cele mai eficiente metode de a se proteja împotriva COVID-19
- Încurajează-l să îmbrățișeze experiența noului an școlar
- Vorbiți deschis despre ce îl îngrijorează pe copilul tău și găsiți împreună soluții pentru a se simți confortabil și în siguranță
Rămâi conectat la ultimele noutăți cu MKOR
Fie că este vorba despre studii proprii, cercetări realizate alături de partenerii noștrii sau desk research-uri, cu MKOR rămâi conectat la ultimele noutăți din țară și nu numai.
Te invităm cu drag să te abonezi la newsletter-ul nostru, iar noi te vom ține la curent de fiecare dată când abordăm un subiect de interes.
Ai citit tot? Comentează / abonează-te la newsletter / citește și alte postări!
Studiul Impactul Epidemiei de COVID-19 asupra Mediului de Afaceri din România
iunie 10, 2022
0 Comentarii12 Minute
Criza COVID: Cum să Folosești Această Perioadă în Avantajul Afacerii Tale
aprilie 27, 2020
0 Comentarii8 Minute
Excelență În Customer Service: Seminar Gratuit Cu Cătălina Duțu, EMBA
februarie 19, 2020
0 Comentarii4 Minute