Trăim prima pandemie din ultimul secol, iar acest lucru ne-a schimbat viețile în toate aspectele sale. Pentru marea majoritate a românilor, epidemia de Coronavirus înseamnă o schimbare a planurilor pentru Paștele din acest an.

Cel mai recent studiu MKOR analizează cum vor petrece românii Paștele. Astfel,

  • 86% dintre români vor petrece Paștele alături de familia apropiată, partener și copii, alături de care locuiesc în mod obișnuit
  • 1 din 10 români nu vor respecta limitările impuse de autorități, și declară că vor petrece Paștele alături de familia extinsă și prieteni
  • 80% dintre români simt o teamă de nivel peste medie privind probabilitatea de a fi infectați cu noul coronavirus

Cum ne petrecem Paștele anul acesta

9 din 10 români vor petrece Paștele acasă anul acesta, ca răspuns la epidemia de Coronavirus (COVID-19). Oamenii vor petrece Paștele alături de partener, copii sau chiar singuri. 3% dintre români nu vor sărbători anul acesta Paștele deloc.

Totuși, 11% dintre români afirmă că vor petrece sărbătorile pascale alături de familia extinsă sau prieteni, cu care nu locuiesc. Aceștia sunt mai ales elevi și studenți, care revin acasă în mod obișnuit, în această perioadă.

Teama față de o posibilă infecție cu noul coronavirus

80% dintre români simt o teamă peste medie, în ceea ce privește posibilitatea de a fi infectați cu noul coronavirus. Dintre aceștia, jumătate sunt persoane cu venituri peste medie, iar 43% au studii superioare.

Cele mai puțin îngrijorate categorii sunt elevii și studenții și persoanele cu studii sub medie (școală generală și profesională).

La nivelul populației, teama față de posibilitatea infectării cu noul coronavirus este moderată (4.18 dintr-un total de 7 puncte). Dintre categoriile profesionale, muncitorii sunt cei mai îngrijorați. Aceștia sunt și cei mai expuși riscului, întrucât specificul muncii nu le permite lucrul de acasă (75% nu pot lucra de acasă, conform studiului publicat de MKOR Consulting în 2 aprilie).

Paștele în cultura românească

Paștele are o însemnătate aparte în cultura românească, iar decizia de a petrece această sărbătoare departe de familie și cei apropiați este una grea. Dorul de familie și imposibilitatea de a-și vizita membrii familiei, prietenii sau partenerii este dureroasă, zilele acestea, mai mult ca niciodată.

Totuși, cei mai mulți dintre români au înțeles că este mai bine să stea acasă, pentru propria siguranță, dar și a celor din jur.

Despre studiu

Studiul reprezintă valul 2 dintr-un șir de cercetări derulate de MKOR Consulting pentru a urmări evoluția impactului epidemiei de coronavirus (COVID-19) asupra populației României. Raportul publicat în urma primului val poate fi accesat în mod gratuit aici.

Prezentul studiu a fost realizat în perioada 13-16 aprilie 2020, pe un eșantion de 1703 respondenți, reprezentativ la nivel național pe criterii de gen, vârstă (18+) și distribuție geografică. Nivel de încredere 95%, eroare maximă +/-2,3%

Află mai multe!

Noi, MKOR Consulting, ne punem propriile sfaturi în aplicare și încercăm să fim mereu la curent cu cele mai recente inovații din marketing, tehnologie și business.

De aceea, pe lângă proiectele realizate pentru nevoile specifice ale clienților noștri, realizăm studii proprii și rapoarte de piață. Ne face plăcere să oferim datele obținute prin cercetare oricui dorește să le acceseze, în mod gratuit. Este modul nostru de a da înapoi societății.

Ai curiozitatea să afli mai multe? Poți explora portofoliul nostru sau, dacă îți dorești să colaborăm, scrie-ne despre ideile tale.

Acces integral: Descarcă Raportul "Impactul Epidemiei de CoronaVirus asupra Vieții Românilor" – primești acces gratuit la rezultatele complete