• eMAG este retailerul român care deține primul loc în topul cumpărăturilor online de Electronice & Electrocasnice, IT&C, Bijuterii & Ceasuri, Îngrijire Personală & Cosmetice și Fashion
  • Altex este prima alegere a românilor când cumpără IT&C din magazinele fizice
  • Retailerul autohton Dedeman ocupă locul întâi în topul preferințelor pentru cumpărăturile din categoria Home & Deco

Mediul de achiziție preferat pentru brandurile românești

Datele studiului Evoluția Consumului în Q2-Q3 2021 sunt obținute de MKOR Consulting prin platforma de monitorizare lunară a comportamentelor de consum, Consumer Trends.Live.

Conform acestor date, consumatorii români preferă să cumpere online de la retaileri locali din Fashion, Beauty & Care, Ceasuri & Bijuterii, IT&C, Electronice & Electrocasnice, Home & Deco.

Retailerii-români-domină-topurile,-în-special-online-Studiu-de-piață-live

Magazinele autohtone în topul preferințelor, în special în online

eMAG este lider în preferințele consumatorilor în 5 din cele 6 industrii analizate în studiul Evoluția Consumului în Q2-Q3 2021. Brandul conduce topul primilor 10 retaileri în piețele online de Fashion, Beauty & Care, Ceasuri & Bijuterii, IT&C și Electronice & Electrocasnice.

Piața de IT&C este dominată de retailerii români: 8 din top 10 online sunt magazine autohtone. Pentru cumpărăturile offline, 5 din 10 retaileri sunt locali.

În piața Home & Deco, retailerul român Dedeman este preferat atât pentru cumpărăturile online, cât și pentru cele efectuate în magazinele fizice.

În ceea ce privește cumpărăturile din magazinele fizice, românii aleg magazine românești din piețele de:

  • Ceasuri & Bijuterii (B&B Collection)
  • IT&C (Altex)
  • Electronice & Electrocasnice (Altex)

Produsele IT&C, comercializate mai ales de români

Liderul pieței de online IT&C este eMAG, de unde aleg să cumpere peste jumătate dintre consumatori (53,9%).

Această piață este în general dominată de retailerii români (8 din 10), aceștia însumând peste 75% din cotele de piață alocate primilor 10 jucători. eMAG este urmat de Altex, PC Garage, Flanco, Digi / RDS, CEL, Media Galaxy și Quick Mobile.

Pentru cumpărăturile IT&C din magazinele fizice, mai mult de 4 din 10 consumatori aleg Altex, care este lider pe acest segment cu o incidență de 41.8%. Următoarele branduri din top 10 offline sunt eMAG, Media Galaxy, Flanco și Digi / RDS. Topul este completat de jucători internaționali din telecom dar și retaileri FMCG.

Piața de Fashion, dominată de marii retaileri internaționali

În ceea ce privește cumpărăturile de Fashion, piața este dominată mai ales de retailerii internaționali. Singurele branduri românești din top 10 online sunt eMAG (11,5%) și Fashion Days.

Retailerul francez Decathlon, care comercializează produse fabricate sau asamblate în România (acestea sunt marcate cu “Fabricat în România”), se plasează pe primul loc în achizițiile de îmbrăcăminte, încălțăminte și accesorii din mediul offline.

Produsele de Îngrijire Personală, achiziționate mai ales din supermarketuri

În general, produsele de îngrijire personală sunt achiziționate din supermarketuri și hypermarketuri.

1 din 4 consumatori aleg magazine românești atunci când cumpără produse de Beauty & Care online. Și aici, retailerul autohton care se află în topul preferințelor este eMAG (18,3%), urmat de Elefant.ro și Farmacia Tei.

Pentru cumpărăturile în magazine fizice, singurul retailer român din top este producătorul Farmec.

Ceasurile și Bijuteriile, cumpărate mai ales din magazine românești

1 din 4 consumatori cumpără online produse din categoria Ceasuri & Bijuterii de la eMAG (25%). Retailerii autohtoni reprezintă 6 din cei 10 aflați în topul online: Elefant.ro, Altex, Eden Boutique, Fashion Days și Chic Bijoux.

În offline, brandurile românești preferate de consumatori sunt B&B Collection, Altex, Splend’Or, Teilor și eMAG.

Piața de Electronice & Electrocasnice este condusă de români

Mai mult de jumătate dintre consumatori preferă să cumpere online de la eMAG (59,1%), dar și de la alți retaileri locali precum Altex, Flanco, evoMAG, Media Galaxy, Dedeman și Ideall.

Și pentru cumpărăturile offline, 6 din top 10 retaileri sunt locali. Altex se află pe locul întâi (45,8%), fiind urmat de brandurile autohtone Media Galaxy, Flanco, eMAG, Dedeman și Cora.

Piața de Home & Deco, dominată de românii de la Dedeman

În categoria Home & Deco retailerul român Dedeman conduce topul preferințelor atât în mediul online (19,7%), cât și în offline (32,5%).

Dacă în offline Dedeman este singurul magazin românesc din top 10, în online Dedeman este urmat de Vivre, SomProduct și Mobexpert.

Metodologia studiului Evoluția Consumului în Q2-Q3 2021

Datele sunt extrase din studiul Consumer Trends.Live, în perioada Mai – Octombrie 2021, pe un eșantion total de N minim=400, reprezentativ național pe criterii de gen, vârstă (18-65 ani) și regiune, la un nivel de încredere 95%, eroare max. +/-5%. Datele sunt colectate lunar, pe baza unui chestionar online, aplicat Panelului MKOR.

Informațiile detaliate se regăsesc în studiul Evoluția Consumului în Q2-Q3 2021.

retailerii-romani-preferati-mediul-online

Descoperă Consumer Trends.Live

Consumer Trends.Live este primul studiu în timp real din România, care monitorizează lunar obiceiurile de consum pe eșantioane reprezentative național pe criterii de gen, vârstă (18-65 ani) și regiune, la un nivel de încredere 95%, eroare max. +/-5%.
Industrii monitorizate: Fashion, Care & Beauty, Bijuterii & Ceasuri, Electronice & Electrocasnice, IT&C, Home & Deco, DIY.

Acum, retailerii își pot baza strategia de business pe informații actualizate din piață, și pot lua deciziile informate care să-i ajute să rămână relevanți pentru publicul țintă.

Consumer Trends.Live înseamnă:

  • Acces la cele mai recente date din piață, inclusiv tot istoricul de date disponibile (minim 9 luni)
  • Acces instant la datele din piață, comparativ cu 2-3 luni în cazul unui studiu custom
  • Date disponibile în dashboardul live și interactiv, într-un format ușor de parcurs
  • Un instrument de market intelligence la numai un click distanță

Primul studiu în timp real este disponibil pentru a fi explorat într-o sesiune demo, în cadrul căreia un consultant MKOR va prezenta Dashboardul, beneficiile platformei și recomandări concrete despre cum poți extrage datele necesare strategiei de business.

Află mai multe detalii despre trendurile de consum ->

Rămâi conectat cu noutățile MKOR

MKOR este o agenție care oferă servicii complete de marketing, bazate pe date, cu scopul de a ajuta afacerile să crească indiferent de mărime sau context.

Credem în puterea informației, așa că împărtășim gratuit date actualizate din piețele pe care le studiem sau în care combinăm avantajele cercetării cu beneficiile marketingului personalizat.

Accesează și tu informațiile valoroase pe care le comunicăm periodic către comunitatea noastră.

Abonează-te la newsletter-ul MKOR aici ->