Suntem bucuroși că am luat parte la lansarea IQ Digital, un proiect hibrid care folosește networking-ul și instrumentele de audit online pentru a ajuta întreprinderile mici și mijlocii în procesul digitalizării.

IQ Digital este un proiect realizat de platforma UPGRADE 100 în colaborare cu George (produsul de digital banking BCR). Prin intermediul acestei inițiative, organizatorii își propun să sprijine mediul organizațional din România aducând laolaltă know-how-ul specialiștilor în digitalizare.

Pe 26 noiembrie 2021, Corina Cimpoca, fondator și consultant MKOR, a discutat alături de specialiști precum Dana Dima, vicepreședintă BCR, Marian Ignat, director executiv BCR, Warren Knight de la Think Digital First și Andrei Nicoară, expert în e-guvernare, despre digitalizare și ce presupune transformarea digitală în IMM-uri.

IQ Digital episodul 1: digitalizarea în România

În cadrul primului episod IQ Digital, Corina a subliniat importanța digitalizării în organizațiile din România, ca răspuns la pandemia COVID-19 care a accelerat acest proces nu doar în România, ci în întreaga lume.

Este nevoie să privim digitalizarea ca pe un dat. Nu mai este o opțiune. Nu putem opta să fim digitali sau nu. Trebuie să fim digitali ca să rămânem în mediul de business, este recomandarea Corinei pentru antreprenori.

1 din 2 companii derulează în prezent proiecte de digitalizare

Digitalizarea în companiile din România este un subiect dezbătut de MKOR prin studiul omonim, realizat împreună cu Beck et al. în 2021.

Pe scena IQ Digital am prezentat cele mai importante rezultate și am vorbit despre:

  • Cum înțeleg responsabilii de digitalizare din companiile participante la studiu acest proces
  • Ce reprezintă optimizarea digitală
  • Care sunt beneficiile digitalizării
  • Care sunt cele mai utilizate tehnologii digitale
  • Care sunt cele mai întâlnite provocări în procesul de digitalizare
  • Cum a impactat pandemia COVID-19 digitalizarea în companii
  • Cum se realizează digitalizarea
  • Ce rezultate urmăresc companiile în procesul de digitalizare

Vezi cum a fost dezbaterea despre transformare digitală

Rezultatele studiului au fost ulterior dezbătute de Corina, alături de Andrei Nicoară (expert în e-guvernare) și Marian Hurducaș (moderatorul discuției, cu peste 15 ani de experiență în comunicare și marketing).

Ce soluții au companiile care nu încă o abordare orientată spre digital?

Datele MKOR arată că jumătate dintre companiile locale implementează deja soluții de digitalizare. Acestea recunosc impactul pozitiv pe care îl are procesul de digitalizare și identifică principalele avantaje ca fiind de ordin operațional și financiar:

  • Eficientizarea procesului decizional
  • Predictibilitatea ridicată
  • Posibilitatea de scalare
  • Trasabilitatea internă

Însă, pentru a rămâne competitive, organizațiile care nu au astfel de inițiative trebuie să își dubleze eforturile pentru a se alinia mediului organizațional actual, după cum a subliniat Andrei Nicoară.

Pot fondurile alocate prin PNNR reprezenta o soluție pentru digitalizare?

Un alt aspect adus în discuție de moderatorul dezbaterii, Marian Hurducaș, se referă la faptul că în PNNR este alocată o componentă pentru creșterea competențelor digitale.

Simpla existență a fondurilor nu este suficientă dacă acestea nu duc la rezultate concrete, atrage atenția Andrei Nicoară. Altfel spus, investițiile trebuie să se reflecte în pregătirea digitală a angajaților din instituțiile de stat și să contribuie la digitalizarea întregii instituții.

În completare, acesta din urmă subliniază și importanța securității cibernetice în instituțiile de stat, aspect la fel de relevant în toate organizațiile din România.

Urmărește întreaga discuție aici.

Digitalizarea în Companiile din România, Live pe platforma UPGRADE 100 by Dragoș Stanca

În cadrul podcast-ului UPGRADE 100, Corina a discutat pe larg alături de Dragoș Stanca și Marian Hurducaș despre ce înseamnă digitalizarea în companiile din România.

Datele din studiul MKOR au fost complimentate de exemple și soluții actuale de tactici digitale, pe care Corina, Dragoș și Marian le-au analizat conform nevoilor diferitelor tipuri de companii prezente în țară.

Ascultă întregul podcast aici.

Studiul Digitalizarea în Companiile din România

În cadrul studiului Digitalizarea în Companiile din România, am întrebat experții implicați în procesul digitalizării din organizațiile din România care sunt principalele provocări cu care se întâlnesc zi de zi, precum și care sunt soluțiile de digitalizare pe care le folosesc pentru a răspunde acestor provocări.

Așa am descoperit că aceștia sunt familiarizați cu principalele opțiuni în ce privește tehnologiile digitale disponibile companiilor, indiferent de domeniul de activitate. Însă am remarcat o discrepanță între nivelul de notorietate și rata de utilizare efectivă a acestor tehnologii.

Descarcă gratuit studiul și vezi care este stadiul proiectelor de digitalizare în companiile din România.

Rămâi la curent cu ultimele noutăți

Realizăm constant studii de piață proprii și în colaborare cu partenerii noștri pentru a veni în întâmpinarea organizațiilor din România cu date relevante, pe baza cărora își pot construi o strategie de business ancorată în realitate.

Te invităm să te abonezi la newsletter-ul nostru pentru a rămâne la curent cu acestea.