Lucrurile nu au fost roz pentru femei dintotdeauana. Femeile au bătut cale lungă pentru a ajunge unde se află astăzi. Progresul făcut se sărbătorește în fiecare an pe data de 8 Martie, de Ziua Internațională a Femeii. Dar ce este ziua Internațională a Femeii, mai exact?
Curajul și puterea femeilor nu au nevoie de o zi specială pentru a fi sărbătorite, pentru că ele ar trebui apreciate în fiecare zi.
Însă, Ziua de 8 Martie este dedicată celebrării sacrificiului pe care generațiile anterioare l-au depus ca noi, femeile de astăzi, să fim mai aproape de egalitatea de gen.
Progresul pe care femeile l-au obținut de la prima Zi Internațională sărbătorită este impresionant.
Totul a pornit în 1908 cu 1500 de femei care au pornit în marș pe străzile New York-ului pentru a cere un program de lucru scurtat, o plată mai bună și dreptul de a vota.
Poate că a durat mai bine de un secol, ca societate, să fim aici, dar să nu uităm că schimbarea nu se poate întâmpla peste noapte. Revenind în zilele noastre, nu numai că femeile pot vota, dar se bucură la nivel formal de aceleași drepturi ca și bărbații.
Din fericire, rămâne doar un exercițiu de imaginație o lume în care femeile nu au drepturi.
Pe lângă mulțumirile pe care le datorăm celor 15.000 de eroine, important este să înțelegem semnificația acestei zile. Esențial este să vedem dincolo de cadouri și flori și să aducem schimbarea în lume.
Iată, mai jos, 8 lucruri pe care poate nu le știai despre Ziua Internațională a Femeii:
1. Ziua Femeii nu a fost sărbătorită dintotdeauna pe data de 8 Martie
La începuturile sale, Ziua Internațională a Femeii, a fost celebrată pe data de 28 februarie.
Originile acestei mișcări feministe au o esență pacifistă. În ajunul primului război mondial, femeile din Rusia au propus sărbătorirea în ultima duminică a lunii februarie.
Mai târziu, în 1913, data de 8 Martie a fost stabilită ca Zi Internațională a Celebrării Femeii.
Iar în 1975, Națiunile Unite au adoptat o rezoluție care proclamă ca data de 8 Martie să fie Ziua Drepturilor Femeilor și a Păcii.
2. Semnificația Zilei Femeii s-a schimbat în decursul timpului
Totul a început sub forma unui protest prin care femeile cereau condiții de muncă mai bune, o plată echitabilă și dreptul la vot.
De atunci, sărbătoarea a cunoscut schimbări, ajungând ca astăzi să fie o zi a conștientizării progresului femeilor în termeni de egalitate de gen și de atragere a atenției asupra problemelor cu care femeile de pe glob încă se mai confruntă.
3. Ziua de 8 Martie este considerată sărbătoare oficială în 27 de țări
Ziua Femeii este sărbătoare oficială în 27 de state ale lumii, precum Grecia, Danemarca, Rusia, Vietnam sau Uganda. În China, de ziua lor, femeile au dreptul la jumătate de zi liberă.
4. Ziua Mamei de 8 Martie?
De 8 Martie, în unele culturi, femeilor și fetelor li se dăruiesc cadouri, flori sau alte atenții.
Cu precădere în țările care au făcut parte din blocul comunist, pe 8 Martie este sărbătorită și Ziua Mamei.
Această semnificație a fost adăugată în timpul regimului comunist pentru a fi în concordanță cu politica pronatalistă a statului.
În România regimului Ceaușescu, mamele care aveau zece sau mai mulți copii primeau titlul de Mamă Eroină.
5. În SUA, o zi a devenit o lună de celebrare: Women’s History Month
Luna Istoriei Femeilor este dedicată contribuțiilor pe care ele le-au avut în istorie.
Luna este marcată de evenimente organizate de asociații non-profit, de companii și de decidenți politici pentru a sublinia rolul femeilor din societatea contemporană.
Anul acesta, Națiunile Unite dedică 8 Martie unei cauze care reprezintă o preocupare continuă pentru multe femei: Women in the Changing World of Work: Planet 50-50 by 2030.
6. Ziua de 8 Martie nu este sărbătorită doar de către femei
În fiecare an, cauzei i se alătură din ce în ce mai mulți bărbați care înțeleg importanța egalității de gen.
Printre aceștia, cei mai vocali sunt: Barrack Obama – fostul președinte al SUA, Justin Trudeau – premierul Canadei, Sir Richard Branson – antreprenor sau Patrick Stewart – actor.
7. Companiile își arată deschiderea față de femei în mod creativ
Femeile sunt din ce în ce mai prezente în mediul de afaceri, iar companiile conduse de acestea contribuie semnificativ la economie.
Pentru a-și arăta recunoștința și deschiderea față de femei, unele companii aleg să marcheze într-un mod aparte ziua de 8 Martie.
Spre exemplu, Unilever a ales să sărbătorească această zi în mod diferit în funcție de cultura locală unde se află birourile lor.
Cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, Vodafone lansează programul global de recrutare ReConnect, care încurajează femeile să revină la lucru după o pauză în carieră.
Pentru a încuraja fetele să urmeze o carieră, care de obicei este asociată băieților, compania LEGO a decis să lanseze cinci noi figurine inspirate din femei care lucrează la NASA.
Anul trecut, Google a dedicat un doodle femeilor cu aspirații în domenii diverse: știință, jurnalism, civism, sport, politică sau arte.
Bonus: 5 moduri prin care poți sărbători Ziua Internațională a Femeii în cadrul companiei tale.
8. Nu există un mod corect de a sărbători Ziua Femeii
Femeile și bărbații din întreaga lume aleg un mod diferit de a-și arăta recunoștința pentru eforturile din trecut, cât și din prezent, ale femeilor.
Fie că alegi să oferi flori, fie că alegi să te alături unei cauze concrete, fie că alegi să mergi la un marș sau la serbarea copilului tău, toate sunt un mod de a marca o zi atât de importantă pentru jumătate din populația globului.
Contribuie și tu la schimbare!
Noi, la MKOR Consulting, suntem preocupați și preocupate de femeile care își doresc o carieră.
Uneori, se întâmplă ca alegerea de a deveni mame să le poticnească pe femei în a urma o profesie. De aceea, ne-am gândit să dedicăm o parte din ceea ce ne pricepem cel mai bine să facem, adică cercetare de piață, mamelor care doresc să revină la locul de muncă.
Dacă ai o experiență legată de reîntoarcerea la vechiul loc de muncă, la angajare, ne poți scrie povestea ta.
Contribuția ta ne va ajuta să definim și să delimităm cercetarea, astfel încât să fie relevantă pentru cât mai multe femei. Ne poți lăsa povestea ta în comentarii sau, dacă dorești ca testimonialul tău să rămână anonim, ne poți scrie aici.