În lumea dinamică a organizațiilor non-profit, înțelegerea profundă a comportamentelor și loialității donatorilor este esențială pentru succesul și sustenabilitatea pe termen lung.

Studiile de comportament oferă insights valoroase care pot ghida strategii de comunicare și fundraising, maximizând impactul organizației. În acest articol, vom explora cum astfel de studii pot transforma avantajele competitive ale organizațiilor non-profit.

Profilul donatorilor prin SMS ai Autism Voice

Autism Voice este un ONG dedicat ajutorării persoanelor cu autism și a familiilor acestora, prin oferirea de programe de terapie ABA (terapie comportamentală aplicată), diagnostic precoce și training. Printre proiectele semnificative se numără Institutul Autism Voice, un centru de recuperare și cercetare unic în România, accentuând educația și integrarea socială a celor afectați.

Pentru a înțelege mai bine contextul donațiilor din perspectiva consumatorului, Autism Voice a derulat împreună cu MKOR un studiu de piață care să aprofundeze comportamentele de donare, profilul donatorului și comunicarea Autism Voice cu donatorii săi.

Studiu de comportamente și loialitate: Autism Voice

Datele obținute în urma studiului de comportamente au relevat atitudinea donatorilor față de ajutorarea celor din jur, față de organizațiile caritabile, alte cauze pentru care au donat, modul cum este percepută activitatea Autism Voice.

MKOR a propus, în urma desfășurării acestui studiu, o serie de măsuri care să contribuie la menținerea și creșterea numărului de donatori. Măsurile propuse vizează: transparență și personalizată; diversificarea modalităților de donare; implicarea comunității; consolidarea încrederii donatorilor sceptici; atragerea mediului corporate.

raport-cercetare-profilul-donatorilor

Obiectivele de cercetare

Studiul MKOR  și-a propus să ofere o perspectivă detaliată asupra comportamentelor donatorilor prin SMS existenți în baza de date ai Autism Voice. Astfel, obiectivele acestui studiu au urmărit:

 • Explorarea comportamentelor de donare: frecvența de donare, factori motivatori, competiția;
 • Percepția asupra Autism Voice: asocieri spontane, imaginea Autism Voice, scorul NPS (dacă ar recomanda sau nu organizația);
 • Relația viitoare a donatorilor cu Autism Voice: intenția de donare a mediului corporate, donații viitoare persoane fizice;
 • Profil donatori: caracteristici demografice și psihografice ale donatorilor.

Beneficiile pe termen lung ale studiilor de comportament

Pe termen lung, studiile de comportament aduc multiple beneficii care pot transforma avantajele competitive ale unei organizații non-profit:

 • Îmbunătățirea relației cu donatorii: Prin înțelegerea profundă a motivațiilor și preferințelor donatorilor, organizațiile pot personaliza mesajele și campaniile pentru a crește loialitatea și implicarea acestora.
 • Optimizarea strategiei de fundraising: Studiile oferă insights valoroase despre canalele și metodele de donare preferate, permițând organizațiilor să își optimizeze strategia de fundraising și să maximizeze eficiența campaniilor.
 • Creșterea transparenței și încrederii: Identificarea nevoilor și așteptărilor donatorilor în ceea ce privește transparența și comunicarea ajută la consolidarea încrederii și la atragerea de noi donatori.
 • Adaptarea la schimbările de piață: Studiile de comportament permit organizațiilor să identifice rapid schimbările în comportamentele și preferințele donatorilor, facilitând adaptarea strategiilor de comunicare și fundraising.
 • Decizii informate și strategice: Datele colectate oferă o bază solidă pentru luarea deciziilor strategice, reducând riscurile și maximizând oportunitățile de creștere și impact social.

Metodologia cercetării

Acest studiu a presupus o cercetare primară, colectând datele direct de la sursă, prin intermediul sondajului de opinie online.

 • Piața vizată: România
 • Target: Donatorii organizației Autism Voice
 • Tipul cercetării: cantitativă
 • Instrument de cercetare: sondaj de opinie online (CAWI)

Despre organizația Autism Voice

Autism Voice este o organizație non-guvernamentală din România, dedicată sprijinirii copiilor și adulților cu tulburări din spectrul autist. Înființată în anul 2008, organizația are ca principal obiectiv îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu autism și integrarea acestora în societate.

Autism Voice colaborează cu specialiști în domeniul psihologiei, educației și sănătății pentru a oferi intervenții personalizate și eficiente persoanelor cu autism.

De asemenea, Autism Voice este activă în promovarea conștientizării și înțelegerii autismului în rândul publicului larg, organizând evenimente, campanii de informare și activități de voluntariat. Prin aceste eforturi, Autism Voice contribuie la crearea unei societăți mai incluzive și mai empatice pentru persoanele cu autism și familiile lor.

Studii de piață agile. Contactează-ne pentru propria cercetare de marketing

Descoperă perspectivele autentice ale clienților tăi și transformă-ți brandul cu ajutorul studiilor de piață realizate de MKOR!

Cu o experiență de 11 ani pe piața din România, suntem o agenție de cercetare de piață agilă, dinamică și adaptabilă la cerințele proiectului tău.

Împreună:

 • vom alege metodologia potrivită pentru a atinge obiectivele tale, ținând cont de contextul macroeconomic și social,
 • vom derula proiectul la un înalt nivel de calitate, iar
 • rezultatele pe care le vei primi la final îți vor folosi în afacerea ta.

Te ajutăm să colectezi informații esențiale despre compania în care lucrezi pentru a descoperi brand awareness-ul în rândul  propriilor clienți și a identifica oportunitățile de îmbunătățire.

Explorează secțiunea Clienți & Studii de caz pentru a afla mai multe despre portofoliul nostru și expertiza pe care o aducem fiecărui proiect. Și, apoi, dă-ne un semn! Suntem la un video-call distanță.

Mai mult decât atât, te ajutăm să obții rapid răspunsuri clare și acționabile în business prin intermediul Agile Research.

Agile Research este un serviciu flexibil de cercetare de piață prin care poți adresa 3-5 întrebări specifice, având acces la un eșantion reprezentativ la nivel național.

În plus, poate fi cel mai bun punct de plecare în dezvoltarea unui parteneriat pe termen lung cu MKOR.