Principalele cifre ale studiului MKOR Employee Sentiment 2024:

 • 7 din 10 tineri preferă să lucreze remote
 • 2 din 10 angajați și-ar schimba locul de muncă în următoarele 6 luni
 • 3 din 10 persoane consideră că situația organizației se va înrăutăți în 2024

În 2024 angajații din România se confruntă cu diverse provocări și așteptări în ceea ce privește locul de muncă și evoluția carierei lor.

Studiul MKOR privind starea angajaților a urmărit analiza comparativă între anii 2022 și 2023, împreună cu perspectivele pentru 2024.

Analiza 2023 versus 2022 pentru angajații români a urmărit evoluția pachetului salarial și a beneficiilor, flexibilitatea, volumul de muncă, structura și moralul echipei, dezvoltarea profesională și siguranța locului de muncă.

Pe măsură ce mediul profesional evoluează și se adaptează la schimbările socio-economice și tehnologice, angajații din România se confruntă cu o serie de provocări privitor la condițiile de muncă și la evoluția carierei lor.

Pachetul salarial și beneficiile extra reprezintă un factor important în atragerea și retenția angajaților în cadrul unei organizații. Evoluția salariilor reflectă schimbările din economie, cererea de pe piața forței de muncă și strategiile salariale adoptate de companii.

În același timp, flexibilitatea la locul de muncă a devenit tot mai importantă pentru angajați, în special în contextul unei lumi în care tehnologia permite lucrul de la distanță și programul flexibil.

Volumul de muncă și structura echipei pot influența semnificativ experiența angajaților în ceea ce privește nivelul de stres, satisfacția și performanța. În timp ce un volum de muncă echilibrat poate îmbunătăți productivitatea și moralul angajaților, o structură a echipei bine definită și un climat de lucru pozitiv pot contribui la creșterea angajamentului și loialității față de organizație.

Dezvoltarea profesională este iarăși un aspect important pentru mulți angajați, care își doresc să își îmbunătățească abilitățile și să avanseze în carieră. Oportunitățile de formare, promovare și învățare continuă pot influența semnificativ satisfacția și implicarea angajaților în cadrul organizației.

În cele din urmă, siguranța locului de muncă rămâne un aspect fundamental pentru angajați, pentru că poate avea un impact semnificativ asupra stabilității financiare și emoționale a angajaților.

employee-sentiment-20242

Studiul MKOR a urmărit și analiza planurilor și așteptărilor pentru angajații și managerii români pentru anul 2024 prin analiza:

 • intenției de a schimba jobul
 • factorilor motivatori pentru schimbarea jobului
 • profilul angajaților loiali vs. neloiali
 • așteptările privind evoluția numărului de șomeri și a situației organizației.

Astfel, acest studiu de piață oferă o perspectivă profundă asupra perspectivei angajaților și managerilor în ceea ce privește cariera lor și mediul de lucru.

Intenția de a schimba jobul este un indicator important al satisfacției și angajamentului angajaților față de locul lor de muncă actual. Ulterior, înțelegerea factorilor motivaționali care stau la baza acestei intenții permite companiilor și organizațiilor să identifice nevoile și preocupările angajaților pentru a putea dezvolta strategii eficiente de retenție.

Profilul angajaților loiali versus neloiali oferă o perspectivă detaliată asupra comportamentului și a atitudinilor angajaților în ceea ce privește implicarea în organizație.

Așteptările privind evoluția numărului de șomeri și a situației organizației oferă o perspectivă asupra percepțiilor și prognozelor angajaților și managerilor în ceea ce privește starea pieței muncii și a organizațiilor lor. Aceste informații pot fi utilizate pentru a anticipa schimbările și pentru a dezvolta strategii de adaptare și de gestionare a riscurilor.

Descarcă gratuit Studiul MKOR: “Employee Sentiment 2024” și descoperă rezultatele studiului

employee-sentiment-20243

Anul 2023 a fost pentru angajați un an…

 • cu mai puțină stabilitate – 20% (în creștere cu 8% față de anul 2022) consideră că siguranța locului de muncă a scăzut;
 • cu mai multă muncă – 49% (în creștere cu 8% față de anul 2022) au resimțit un volum de muncă mai crescut comparativ cu anul anterior;

dar și cu:

 • creșteri salariale și ale beneficiilor –  40% (în creștere cu 7% față de anul 2022) au primit măriri de salariu, iar 18% (+5%) s-au bucurat de extinderea beneficiilor;
 • evoluție profesională –  24% (în creștere cu 7%) au beneficiat de oportunități de dezvoltare (training, promovare etc.);
 • flexibilitate –  67% (în creștere cu 4%) au avut un regim de muncă la fel de flexibil ca anul anterior
 • o echipă stabilă – 54% (în creștere cu 5%) au rămas alături de același număr de colegi

 

4 din 10 angajați au beneficiat de creșteri salariale în 2023

De creșterile salariale au beneficiat mai ales angajații full time, persoane care s-au născut între anii 1981 – 1996, adică milenialii.

Totuși, 16 % dintre respondenți au afirmat că au trecut prin scăderi salariale, în special cei din categoria liber profesioniștilor.

În același timp, 24% dintre respondenți, cu precădere cei din Gen Z, femei și angajații part-time au afirmat că au beneficiat de mai multe oportunitățile de dezvoltare la locul de muncă. Acest lucru reflectă diversitatea experiențelor și provocărilor întâlnite în piața muncii din România.

Mai mult decât atât, preferințele și prioritățile generației Z au început să contureze în mod distinct peisajul mediului de lucru modern.

Flexibilitatea a devenit un element central pentru această generație, reprezentând o cerință ne-negociabilă în raport cu locul lor de muncă.

De asemenea, mersul fizic la birou nu mai este o opțiune atractivă pentru această generație, în contrast cu generațiile anterioare. Studiul MKOR arată că 7 din 10 tineri preferă să lucreze de la distanță, adoptând lucrul remote ca mod de operare preferat.

Am putea afirma că această schimbare de paradigme reflectă nu doar adaptabilitatea generației Z la tehnologie și schimbările socio-economice, dar și preferința lor pentru un echilibru între viața profesională și cea personală.

Mai mult decât atât, 2 din 10 vor să aibă posibilitatea de a munci de acasă cel puțin trei zile pe săptămână. Această dorință subliniază nevoia crescută a generației Z pentru flexibilitate și autonomie la locul de muncă.

Volumul de muncă a crescut în 2023

Aceasta este percepția a 49% dintre millenials și a persoanelor cu venituri mari.

Această constatare indică o realitate în care mulți profesioniști au resimțit o presiune crescută în ceea ce privește volumul de sarcini și responsabilități.

În mod surprinzător sau nu, 8% dintre cei cu venituri mici spun că au resimțit o scădere a volumului de muncă.

Înțelegerea impactul volumului de muncă asupra angajaților permite organizațiilor să dezvolte strategii mai eficiente pentru crearea unui mediu de lucru intern echilibrat și productiv.

employee-sentiment-20245

2 din 10 angajați și-ar schimba locul de muncă în următoarele 6 luni

Intenția angajaților de a-și schimba locul de muncă reprezintă o sursă esențială de înțelegere a tendințelor și motivațiilor din spatele deciziilor lor. Conform studiului MKOR, rezultă că 2 din 10 angajați din România sunt predispuși să-și schimbe locul de muncă în următoarele 6 luni.

Motivațiile pentru această intenție sunt variate și reflectă nevoile și aspirațiile individuale ale angajaților. În special, se observă că un venit mai mare, oportunități pentru mai multe beneficii extrasalariale și o mai mare siguranță a jobului sunt factorii principali care influențează această decizie.

80% dintre cei care ar lua în considerare o schimbare de loc de muncă ar face acest lucru, în principal, pentru un venit mai mare. Acest procent semnificativ subliniază importanța factorului financiar în luarea deciziilor profesionale. În plus, studiul MKOR a relevat faptul că acești angajați care sunt predispuși să își schimbe locul de muncă pentru un venit mai mare sunt în mare parte bărbați, cu vârsta de peste 26 de ani și părinți ai căror copii sunt sub 18 ani.

employee-sentiment-202491

Prioritățile la locul de muncă sunt diferite pentru Gen Z

Pentru Generația Z, flexibilitatea și avansarea în carieră sunt prioritare în comparație cu beneficiile și siguranța locului de muncă. Asistăm la o schimbare în mentalitatea tinerilor profesioniști, care pun accentul pe autonomie și dezvoltare personală în cadrul carierei lor.

Propunerea financiară competitivă rămâne principala motivație pentru 8 din 10 tineri. Ceea ce subliniază importanța compensației financiare în atragerea și retenția tinerilor talentați în mediul profesional.

Programul de muncă flexibil (37%) și oportunitățile de avansare în carieră (27%) sunt criterii cheie pentru tinerii din Generația Z în alegerea unui loc de muncă. Flexibilitatea în programul de lucru și perspectivele de creștere profesională sunt considerate esențiale pentru satisfacția și angajamentul lor față de locul de muncă.

În medie, tinerii se așteaptă să rămână în aceeași poziție timp de aproximativ un an înainte de a fi promovați. Tinerii din ziua de astăzi își doresc o dezvoltare rapidă în carieră.

employee-sentiment-20246

Aspectele financiare, în special îngrijorările legate de acoperirea cheltuielilor de bază, sunt motivatori principali pentru tinerii profesioniști. Nevoia de a obține un venit suficient pentru a acoperi necesitățile de bază este o preocupare centrală pentru această grupă de vârstă. Pentru 1 din 2 români, cheltuielile de bază reprezintă principala preocupare în ceea ce privește situația personală.

Nivelul salariilor (40%) și sănătatea fizică (38%) sunt printre cele mai mari îngrijorări pentru tinerii din România. Aceste aspecte evidențiază importanța bunăstării financiare și a sănătății fizice în viața și cariera lor.

Vrei să afli mai multe despre așteptările angajaților în 2024? Accesează gratuit raportul MKOR

Probabilitatea schimbării locului de muncă

Persoanele care consideră puțin probabil să își schimbe locul de muncă actual (57%) sunt în principal bărbați, cu vârste peste 43 de ani, care fac parte din generația X (născuți între 1965 – 1980) și care au responsabilități familiale, având copii. Aceștia sunt angajați full-time, cu un venit lunar cuprins între 3000 și 6000 de lei. În cursul anului 2023, aceștia au beneficiat de o stabilitate la locul de muncă și au continuat să lucreze într-un mediu caracterizat de flexibilitate, fără a fi presați să facă ore suplimentare.

Jumătate dintre acești angajați loiali au avut parte de creșteri salariale în cursul anului 2023, iar 1 din 4 au fost recompensați cu beneficii suplimentare, ceea ce indică recunoașterea și aprecierea contribuției lor la organizație. De asemenea, pentru 30% dintre acești angajați care prezintă o probabilitate redusă de a părăsi locul de muncă actual.

Aceștia consideră că oportunitățile de avansare și dezvoltare profesională s-au îmbunătățit în 2023, ceea ce îi face să fie mai puțin dispuși să își caute alte oportunități de carieră. Aceste aspecte contribuie la sentimentul de loialitate și satisfacție la locul de muncă și scad probabilitatea de a căuta alte poziții în viitorul apropiat.

employee-sentiment-20247

Un procent semnificativ, de aproximativ 23%, consideră foarte probabil să își schimbe locul de muncă actual, iar acest sentiment este exprimat, în special, de Millennials, cu vârste cuprinse între 27 și 42 de ani, majoritatea dintre ei neavând copii. Această tendință poate fi atribuită unei combinații de factori care includ aspecte financiare, stabilitatea locului de muncă și oportunitățile de dezvoltare profesională.

4 din 10 dintre acești angajați câștigă sub 3000 de lei lunar, iar situația lor financiară nu s-a schimbat semnificativ în comparație cu anul anterior. Salariul și pachetul de beneficii rămân similare cu cele din 2022. Această stagnare financiară poate alimenta sentimentul de nesiguranță și poate stimula căutarea altor oportunități de carieră.

În plus, în cursul anului 2023, acești angajați au simțit o creștere a incertitudinii privind locul de muncă actual, ca urmare a schimbărilor resimțite la nivel de echipă, cum ar fi reducerea numărului de colegi și scăderea moralului în organizație. Această instabilitate îi face să fie mai dornici să își caute un job mai stabil în altă parte.

La nivelul sarcinilor lor de lucru, acești angajați consideră că volumul de muncă a crescut, iar flexibilitatea între lucrul de acasă și la birou s-a redus în comparație cu anii precedenți. Lipsa oportunităților de dezvoltare profesională este un alt factor crucial care contribuie la decizia lor de a căuta alternative de carieră.

De asemenea, analiza datelor din studiul MKOR a relevat faptul că Millennials sunt mai predispuși să solicite o mărire de salariu în anul următor, în încercarea de a-și îmbunătăți situația financiară și de a face față nevoilor lor crescute.

În același timp, 4 din 10 dintre cei aflați în categoria Millenials afirmă că intenționează să caute alternative pentru suplimentarea veniturilor, inclusiv prin obținerea unui al doilea job, activități independente sau muncă suplimentară.

Așteptări pesimiste privind evoluția pieței muncii din România

67% dintre angajați (cu 14% mai mult decât în 2022) și 59% dintre manageri consideră că numărul de șomeri va crește în 2024. Doar 5% dintre respondenți consideră că numărul șomerilor va scădea. Astfel că, această percepție reflectă îngrijorarea generală cu privire la perspectivele ocupării forței de muncă în viitorul apropiat.

employee-sentiment-20248

32% dintre angajați consideră că situația se va înrăutăți în 2024

Conform studiului MKOR, angajații sunt mai pesimiști decât managerii în ceea ce privește evoluția ratei șomajului pentru anul în curs. Cu toate acestea, doar 4% dintre angajați se așteaptă să-și piardă locul de muncă în 2024.

Managerii tind să fie mai categorici în ceea ce privește evoluția organizației: 4 din 10 sunt de părere că situația organizației din care fac parte se va înrăutăți în următorul an.

Doar 13% dintre angajați, respectiv 26% dintre manageri consideră că situația organizației în care lucrează se va îmbunătăți în 2024.

Descarcă gratuit Studiul MKOR: “Employee Sentiment 2024” și descoperă rezultatele studiului

employee-sentiment-20249

Informații despre studiu

Rezultatele sunt extrase din studiile MKOR Employee Sentiment și Consumer Sentiment.  

Informații despre Gen Z au fost preluate din studiul PulseZ – Potretul Gen Z, derulat în parteneriat cu VSFA (Vreau să fiu Antreprenor), un proiect Romanian Business Leaders

Mărimea eșantionului:

 • N respondenți Employee Sentiment=1000
 • N respondenți Consumer Sentiment=2486
 • N respondenți PulseZ=1038

Caracteristicile eșantionului: reprezentativ la nivel național după gen, vârstă și distribuție geografică

Metodă de cercetare: sondaj de opinie (CAWI)

Instrument: chestionar

Abordare: online, prin Panelul de cercetare MKOR

Perioadă:

 • Employee Sentiment – Noiembrie 2023
 • Consumer Sentiment – Decembrie 2023
 • PulseZ – Octombrie 2023

Accesează studiul complet pentru a vedea toate descoperirile 👇

Descarcă gratuit Studiul MKOR: “Employee Sentiment 2024” și descoperă rezultatele studiului

MKOR este o agenție de cercetare inovatoare și agilă. Facem parte din ecosistemul de business românesc deja de 11 ani. Misiunea noastră este să ajutăm antreprenorii cu viziune să își atingă potențialul de creștere prin intermediul datelor. Credem cu tărie că informațiile colectate direct din piață despre consumatori și percepția lor asupra brandului oferă o imagine mai clară asupra potențialului, dar și a provocărilor companiei în care lucrezi. Agilitatea și empatia în business sunt superputerile noastre.

Prin intermediul echipei noastre combinăm experiența practică în afaceri, know-how-ul la nivel MBA și expertiza în cercetarea de piață pentru a înțelege mai bine nevoile de analiză și cercetare ale clienților noștri. MKOR oferă informații acționabile.

Tu știi care sunt nevoile și așteptările echipei tale?

Cu MKOR poți monitoriza constant cât de mulțumiți sunt angajații pentru a îmbunătăți cultura organizațională și productivitatea. Stabilește o întâlnire cu noi pentru un studiu personalizat, adaptat nevoilor de cercetare ale organizației tale.

Împreună putem realiza propriul tău studiu în funcție de nevoile specifice ale companiei tale. Prin obiective bine stabilite putem analiza:

Apariții în Presă ale studiului pe piața muncii

Rezultatele studiului pe piața muncii au fost preluată cu interes remarcabil de către presa românească. Publicațiile naționale de prestigiu, precum și canalele media online și de televiziune, au oferit o acoperire amplă acestei cercetări, punând accent pe relevanța datelor și pe impactul acestora asupra înțelegerii modului în care angajații din România percep mediul de muncă și responsabilitățile lor.

Această largă recunoaștere a valorii și semnificației studiului consolidează poziția cercetării MKOR în cadrul discuțiilor privind climatul și provocările pieței muncii din România.

Câteva din publicațiile care au scris despre studiu sunt: