Cristi Tudorescu, consultant financiar pentru MKOR, a realizat o analiză a profilului firmelor aplicante la programul de susținere guvernamentală a mediului de afaceri, IMM Invest.

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a finalizat prelucrarea aplicațiilor venite în prima săptămână de la lansarea programului.

Pornind de la datele disponibile în Confidas.ro, Cristi Tudorescu a realizat o analiză a profilului fimelor care au aplicat în prima zi pentru acest tip de sprijin din partea statului.

La momentul scrierii articolului, aplicațiile analizate reprezentau aproximativ o treime din totalul aplicațiilor venite în prima săptămână.

Profilul societăților aplicante la IMM Invest, Aprilie 2020

În ceea ce privește domeniul de activitate, cele mai multe aplicații pentru creditele subvenționate de stat au venit din partea societăților din retail (comerț) și din industria prelucrătoare. De asemenea, ponderi importante au lucrările de construcții și domeniul HoReCa, unde am inclus și agențiile de turism.

Domeniu activitate (grupe CAEN) Nr. societăți înscrise Pondere
Comerț cu ridicata (46) 2.306 15,2%
Industria prelucrătoare (1, 2 și 3) 2.251 14,8%
Lucrări de construcții (41, 42 și 43) 1.685 11,1%
Comerț cu amănuntul (47) 1.535 10,1%
HoReCa și Turism (55, 56, 79) 1.264 8,3%
Total top 5 domenii de activitate 9.041 59,4%

Din perspectiva cifrei de afaceri, aproape 87% din aplicanții primei zile sunt companii cu un venit de maxim 10 milioane de RON. Datele au fost raportate la declarațiile financiare din 2018 sau 2019, acolo unde acestea au fost deja depuse.

În general, este vorba despre microîntreprinderi, așa cum sunt definite de legislația europeană, cu un prag maxim de 2 milioane de euro cifra de afaceri și sub 10 angajați.

Cifra de afaceri Nr. societăți înscrise Pondere
0-1 mil RON(46) 6.850 45.1%
1-5 mil RON 4.832 31,8%
5 – 10 mil RON 1.483 9.8%
10 – 50 mil RON 1.748 11.5%
Peste 50 mil RON 269 1.8%

Urmărind calitatea companiilor aplicante până acum, peste două treimi (67.9%) dintre aplicanți au un scor de risc scăzut, de peste 6 din 10. Acest scor reflectă șanse mai mari ale societăților de a se califica pentru un credit de capital de lucru și / sau unul de investiții, din perspectiva băncilor finanțatoare. Scoringul a fost calculat utilizând instrumentul ConfiRisk, pe care Cristi Tudorescu l-a dezvoltat împreună cu cei de la Confidas.

Scoring-ul ConfiRisk este ilustrat pe o scară de la 1 la 10, unde intervalul 8 – 9,9 este al companiilor cu risc foarte scăzut pentru partenerii de afaceri, fie ei creditori de tip financiar sau comercial. La polul opus, companiile cu un ConfiRisk sub 2 prezintă un risc major pentru creditorii pe termen lung, fiind de regulă companii cu pierderi și/sau capitaluri proprii negative.

În schimb, 14,7% dintre companiile aplicante analizate au capitaluri proprii negative în bilanț. În cazul acestora, șansa unei finanțări de tip bancar este mai degrabă excepția, decât regula.

Deși creditele prin programul IMM Invest vor fi garantate până la 90% de către statul român, este de așteptat ca băncile să aplice politicile lor de creditare de o manieră prudentă, astfel încât finanțările acordate să fie unele sustenabile pentru business-urile respective.

ConfiRisk Nr. societăți înscrise Pondere Profil Detalii
8 – 9,9 3.305 21,8% risc foarte scăzut Profitabilitatea, lichiditățile permit onorarea datoriilor la timp.
6 – 7.9 7.001 46,1% risc scăzut Situația financiară permite onorarea obligațiilor. În caz de întârzieri, acestea sunt gestionabile.
4 – 5.9 2.611 17,2% risc moderat Compania poate întâmpina dificultăți în onorarea obligațiilor pe termen scurt.
2 – 3.9 373 2,5% risc semnificativ Dificultăți frecvente în onorarea obligațiilor, extindere credit comercial către niveluri riscante.
0 – 1.9 1,892 12,5% risc foarte ridicat Nu îndeplinește criteriile pentru finanțare pe termen lung.

Dacă vrei să aplici la IMM Invest…

Aplicația programului IMM Invest va rămâne deschisă pana pe 31 decembrie 2020, și are un plafon alocat de 15 miliarde de lei pentru garanții la credite.

Cristi Tudorescu recomandă antreprenorilor să discute cu banca sau băncile cu care deja lucrează pentru o pre-evaluare în vederea unui credit IMM Invest. Astfel, în momentul înscrierii pe site-ul imminvest.ro, șansele tale de finanțare pot fi mai mari.

…MKOR te poate ajuta

Dacă societatea ta se află în dificultate în perioada aceasta și simți că ai nevoie de acest tip de finanțare, echipa de consultanți de la MKOR te poate sprijini cu:

  • diagnostic de evaluare inițială a șanselor pentru a obține un credit bancar în cadrul programului IMM Invest;
  • asistență în completarea documentelor în relația cu Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM);
  • relația cu banca pentru derularea procesului de contractare credit, în cazul cererilor de credit acceptate de bănci.

Specificații metodologice

Statisticile din acest material se referă la primele 15.182 de societăți care s-au înregistrat pe site-ul www.imminvest.ro, în prima zi de deschidere a programului, până la ora 17.00. Considerăm că acest eșantion este în măsură să ne ofere o imagine reprezentativă pentru profilul societăților aflate în cele mai mari dificultăți, din cauza crizei COVID-19.

Este important de știut că înscrierea unei companii pe website-ul programului nu conferă vreo prioritate în accesarea banilor. Societatea primește acordul de principiu din partea Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, dacă îndeplinește criteriile de eligibilitate cerute. Adevărata triere va fi făcută de băncile finanțatoare, așadar companiile aplicante vor trebui în final să se califice din punct de vedere al bancabilității.

Despre Cristi Tudorescu

Cristi Tudorescu este consultant expert în cadrul MKOR Consulting și are experiență de peste 12 ani în consilierea companiilor și de peste 16 ani în piețele financiare.

Cristi este licențiat în Finanțe, Bănci și Asigurări la ASE București și este absolvent nivelul II al programului internațional CFA (Chartered Financial Analyst). Are background în macroeconomie, analiză sectorială, evaluare de business, aducând expertiza sa în structurarea de finanțări pentru companii și în studii sectoriale. Ține training-uri de finanțe pentru antreprenori și pentru brokeri din piața bursieră.

Este implicat în două asociații, Junior Chamber International România – axată pe antreprenoriat, dezvoltarea și implicarea civică a tinerilor, respectiv Investors Club – primul club al investitorilor la Bursa de Valori București.

La MKOR, Cristi ajută la modelarea scenariilor de evoluție a piețelor pentru clienții noștri investitori. Datele rezultate, pe baza triangulării de date primare și secundare, reprezintă modele financiare pe care clienții noștri le utilizează în fundamentarea planurilor de afaceri, pentru bănci și investitori, sau – pur și simplu – pentru a înțelege oportunitatea investiției pe care doresc să o facă.

Îl puteți contacta prin formularul de contact MKOR sau direct, la cristian [.] tudorescu [@] businessinsights [.] ro, precum și prin intermediul site-ului BusinessInsights.ro, unde găsiți mai multe resurse și materiale pentru antreprenori.

Despre IMM Invest

Până în prezent, au fost depuse aproape 50.000 de cereri de finanțare în aplicația www.imminvest.ro. Un număr de 20.139 de solicitări au fost deja transmise către cele 22 de banci partenere.

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a anunțat luni, 4 mai a.c., că a finalizat deja de prelucrat aproape toate cererile de înscriere în programul IMM Invest România înregistrate până pe 4 mai, un număr de 20.139 de solicitări din partea firmelor fiind trimise deja la băncile partenere, spre a fi analizate pentru creditare.

Tu cum îți conduci afacerea, în aceste vremuri?

Momentele pe care le parcurgem sunt prilej de schimbare. Dacă ai activat în offline și te vezi nevoit să faci tranziția către online, dacă te afli în una dintre companiile afectate de criza COVID-19 și ai nevoie de ghidare pentru a trece cu bine peste această perioadă, echipa de consultanți și specialiști MKOR îți poate fi alături în această perioadă incertă.

Fie că vrei să înțelegi piața pe care vrei să intri, fie că ai nevoie de consultanță pentru a face transferul către online sau pur și simplu să-ți îmbunătățești performanțele digitale, dă-ne un semn! Echipa multidisciplinară de experți și consultanți MKOR te poate ajuta să îți atingi obiectivele de transformare.

Hai să bem o cafea virtuală și să povestim despre cum te putem ajuta să crești!