• 67 milioane euro este valoarea pieței sistemelor de acces automat în România
  • 72% din valoarea estimată este segmentului nerezidențial, în special clădiri comerciale și clădiri industriale
  • +37% este creșterea prognozată în următorii trei ani
  • 1 din 2 jucători de top sunt companii românești cu vechime pe piață

Primul studiu ce a vizat piața sistemelor de acces automat din România

În 2021 MKOR Consulting a derulat primul studiu ce a vizat piața locală a sistemelor de acces automat. Prin acest proiect de pionierat ne-am dorit să venim în ajutorul jucătorilor din această piață cu informații în premieră în România.

De altfel, pandemia de COVID-19 a subliniat nevoia de sisteme de acces automat, care asigură accesul contactless, limitând astfel posibilitatea de împrăștiere a virușilor.

În același timp, soluțiile de acces automat contribuie la valorificarea eficientă a spațiilor și a fluxului de persoane într-o incintă, evitând astfel supraaglomerarea, oferă eficiență energetică și permit accesul ordonat al persoanelor sau autovehiculelor.

Scopul studiului a fost de a identifica dimensiunea pieței, a tendințelor care o definesc și a principalilor jucători prezenți pe piața din România.

În acest sens am abordat o metodologie mixtă de cercetare, care ne-a permis completarea și validarea reciprocă a datelor provenite din surse secundare și primare, constând în interviuri cu experți și jucători din piața sistemelor de acces automat.

Măsurarea potențialului pieței sistemelor de acces automat din România

Dimensionarea pieței soluțiilor de acces automat a implicat definirea competitorilor și a trendurilor care o influențează.

Am început prin a identifica jucătorii prezenți în această piață prin desk research. Am cules și sintetizat informații relevante din surse secundare de date, care au arătat că piața locală a sistemelor de acces automat este o piață moderat concentrată, cu jucători puternici la vârf.

Analizele detaliate ale competitorilor de top au arătat că primii zece jucători din piață cumulează aproximativ două treimi din totalul vânzărilor. În plus, jumătate dintre companiile aflate în vârful clasamentului sunt companii românești, cu experiență de peste zece ani pe piața locală.

Liderul pieței este grupul german Hormann, care deține o cotă de aproape 18% din total, fiind urmat de grupul Assa Abloy, RTH Proconstruct, Kadra Tech și Geze Romania.

Pentru a dimensiona piața, datele secundare au fost completate cu informații valoroase din surse primare. Inputurile venite din partea experților și a jucătorilor din această piață intervievați ne-au permis să estimăm valoarea totală a pieței sistemelor de acces automat: aproximativ 67 milioane euro (334.6 milioane RON).

Sectorul nerezidențial are cea mai mare contribuție de aproximativ 72%, fiind reprezentat preponderent de segmentul comercial (clădiri comerciale și de birouri, HoReCa) și segmentul industrial & logistic.

Studiu piata acces automat MKOR

În ceea ce privește categoriile de produse, aproximativ jumătate din piață este reprezentată de soluțiile de acces industrial și sisteme de andocare (38%) și de ușile automate (17%).

Oferta de produse este variată, cu peste 40 de mărci între care se regăsesc branduri ale producătorilor reprezentativi la nivel european.

Sectorul construcțiilor de clădiri rezidențiale și nerezidențiale este principalul factor ce influențează evoluția pieței pentru sisteme de acces automat, fie că este vorba despre construcții noi, reparații capitale, modernizări sau despre cele mai noi tendințe de reconversie a spațiilor construite, accelerată de pandemia de Covid.

În final, datele culese ne-au permis să estimăm că piața soluțiilor de acces automat din România se va menține pe un trend ascendent în următorii ani, însă cu un ritm de creștere mai lent față de anii anteriori. Astfel, până în 2024 acest sector va atinge aproximativ 459 milioane lei, cu 37% mai mult față de 2020.

Obiectivele de cercetare

Pentru a afla caracteristicile pieței sistemelor de acces automat din România, am urmărit ca obiective de cercetare următoarele:

  • Dimensionarea pieței locale a sistemelor de acces automat
  • Identificarea tendințelor care influențează această piață
  • Identificarea jucătorilor prezenți în această piață

Despre cercetare

  • Piața vizată: România
  • Metoda de cercetare utilizată:
    • Desk research folosind surse publice și private: Instituții de statistică națională și europeană; Ministerul de Finanțe, Publicații ale dezvoltatorilor; alte publicații
    • Interviuri cu experți: N = 5 interviuri cu persoane de decizie în privința selecției soluțiilor de automatizare acces
    • Interviuri cu jucătorii din piață: N = 11 interviuri cu persoane de decizie, cu vedere de ansamblu asupra vânzărilor companiei

Contactează-ne pentru proiectul tău

Studiile de oportunitate sunt întotdeauna o provocare pe care noi, echipa de consultanți MKOR, o îmbrățișăm cu entuziasm. Fie că vorbim despre studiile proprii de oportunitate sau cele realizate în colaborare cu partenerii noștri, ne folosim de tot know-how-ul și responsabilitatea noastră pentru că înțelegem importanța datelor relevante dintr-o anumită piață.

De aceea, te asigurăm că:

  • Vom alege metodologia potrivită pentru a atinge obiectivele tale,
  • Vom derula proiectul la un înalt nivel de calitate,
  • Rezultatele pe care le vei primi la final îți vor întrece așteptările.

Dă-ne un semn! Suntem la numai un video call distanță 🙂