Cele mai multe modalități pe care le folosim pentru comunicarea la locul de muncă nu sunt îndreptate spre productivitate. Emailul poate să devină supărător, mai ales atunci când avem impresia că prea multe mesaje primite ne opresc din a ne face “treaba cu adevărat”.

În schimb, soluțiile de chat par a fi o metodă grozavă pentru comunicarea cu coechipierii în timp real sau pentru rezolvarea rapidă a problemelor personale. Bineînțeles, partea negativă este că folosirea acestora poate duce la procrastinare din partea angajaților.
MKOR Consulting a efectuat un studiu online în perioada 1-21 octombrie 2014, pe un eșantion de 100 de respondenți din mediul urban, pentru a afla care sunt modalitățile în care angajații folosesc chat-ul la locul de muncă.

Legătura dintre orele de muncă și orele petrecute pe chat

Majoritatea respondenților întră în categoria celor care petrec între 6 și 9 ore la birou (91%), iar timpul petrecut pe chat pornește de la minim 30 de minute pe zi (90%).

Timp petrecut la birou

Timp petrecut pe chat

Aplicații preferate

Aplicatii preferate

Când vine vorba de cele mai populare aplicații de chat folosite, Facebook conduce detașat cu o rată de 45,5%, urmat de Skype cu 18,18%. Un loc important îl deține WhatsApp, urmat de Yahoo Messenger și GTalk, iMessage fiind un chat de nișă, utilizat de posesorii de produse Apple.

Subiectele și partenerii de discuție

Parteneri de discutie

Respondenții își petrec mai mult timp vorbind cu prietenii (47,6%), în timpul programului de lucru, decât cu colegii (33,3%). Cele mai întâlnite subiecte de discuții sunt de natură personală (34,8%), dar și cele legate de serviciu (34,7%), într-un procent similar. Chatul este pe primul loc când vine vorba de comunicare interpersonală, acesta fiind preferat în 82% dintre cazuri în locul emailului sau al telefonului.

Subiecte de discutie

Chat vs e-mail

Date despre respondenți

Date angajati

Majoritatea respondenților din studiul nostru au poziții de Middle Management (63,54%), lucrează la actualul job de peste 3 ani (54,5%), în companii medii, cu 50-100 de angajați.

Cunoaștem deja firme care cumpără angajaților smartphone-uri și le propun ca și cale de comunicare oficială WhatsApp. La voi în companie cum se desfășoară comunicarea între colegi?